Ενέργεια

Νορβηγία: Προς επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος κατά 50% με κριτήρια

Νορβηγία: Προς επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος κατά 50% με κριτήρια

Έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση προκαλούν οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

 

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας σχεδιάζει να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere.

Το κόστος της πρότασης, η οποία χρειάζεται έγκριση από το κοινοβούλιο, θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 5 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (560 εκατομμύρια δολάρια) μαζί για τους τέσσερις μήνες από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η άνοδος του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας άσκησε έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της κεντροαριστεράς μειοψηφίας.

«Μια έκτακτη κατάσταση όπως αυτή απαιτεί έκτακτα μέτρα», είπε ο Stoere σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόταση για καταβολή ενίσχυσης

Το σχέδιο προστίθεται στα προηγούμενα μέτρα που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση και ανέρχονται μεταξύ 4 και 5 δισεκατομμυρίων κορωνών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Trygve Slagsvold Vedum.

Σύμφωνα με την πρόταση, η κυβέρνηση θα πληρώνει το ήμισυ των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από τις τιμές των 0,70 κορώνες ανά κιλοβατώρα (KWh) ή περισσότερο, με ανώτατο όριο τις 5.000 KWh ανά μήνα.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, οι τιμές spot χονδρικής στη νότια Νορβηγία ήταν κατά μέσο όρο 1,89 κορώνες/kWh συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης