Ο νέος γερμανικός συνασπισμός ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα μεγάλα σχέδια για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, με στόχο την «ιδανική» έξοδο από τον άνθρακα έως το 2030, την τετραπλασιασμό των ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε όλες τις στέγες και την ώθηση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 80% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας 2030, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το euractiv.
«Η Γερμανία είναι τώρα η πρώτη μεγάλη βιομηχανοποιημένη χώρα στο δρόμο για ένα πραγματικά σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο νομοθέτης των Πρασίνων της ΕΕ Sven Giegold, ο οποίος ήταν μεταξύ των διαπραγματευτών στις συνομιλίες για τον συνασπισμό.
Οι προβλεπόμενοι στόχοι
Η συμφωνία συνασπισμού των κομμάτων κατοχυρώνει στόχο 80% ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και 50% ανανεώσιμων πηγών θέρμανσης για το 2030, διατηρώντας παράλληλα τη σχεδιαζόμενη πυρηνική έξοδο της χώρας σε καλό δρόμο και «ιδανικά» καταργώντας σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030. Αυτοί οι στόχοι αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τη Γερμανία, η οποία αγωνίστηκε να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο παρελθόν.
«Το 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας 750 TWh το 2030 αντιστοιχεί σε 600 TWh ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο άθροισμα της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019», έγραψε στο Twitter ο αναλυτής Frank Peter της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο εισερχόμενος υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck στοχεύει να κρατήσει το 2% της γης για χερσαία αιολική ενέργεια και τετραπλάσιες εγκαταστάσεις ηλιακών φωτοβολταϊκών (έως 200 GW). «Όλες οι κατάλληλες περιοχές στέγης πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για ηλιακή ενέργεια στο μέλλον», ανέφεραν τα κόμματα στη συμφωνία συνασπισμού τους. Ενώ τα νέα εμπορικά κτίρια θα είναι υποχρεωμένα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος για τα νεόδμητα ιδιωτικά κτίρια» πρόσθεσε.
Η παρούσα κατάσταση
Σημειώνεται ότι στη Γερμανία, η τρέχουσα ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι 53 GW για την ηλιακή ενέργεια, 7,7 GW για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και 54 GW για την ξηρά. Ενώ η παράδοση όλης αυτής της ανανεώσιμης ενέργειας βασίζεται στο δίκτυο, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχει απόλυτη ανάγκη επέκτασης και εκσυγχρονισμού.
«Η επέκταση των ΑΠΕ χρειάζεται ώθηση, ενώ η επέκταση και η βελτιστοποίηση του δικτύου πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο χειριστής του δικτύου Tennet.
www.worldenergynews.gr