"Η ενεργειακή στρατηγική της Ρουμανίας στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των ΑΠΕ κατά περίπου 7 GW ως το 2030, εκ των οποίων τα Φ/Β και αιολικά έργα αναμένεται να συνδράμουν με 3.6 και 2.3 GW αντίστοιχα. Αντίστοιχα η Βουλγαρία στοχεύει να τριπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των Φ/Β προσθέτοντας τουλάχιστον 2.2 GW μέχρι το 2030 ενώ όσον αφορά στα αιολικά έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στοχεύοντας στην εγκατάσταση 4.5 GW έως το 2050. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή παρατηρείται ενδιαφέρον και στις δύο χώρες στην εξαγορά έργων εν λειτουργία από το πρώτο κύμα επενδύσεων τα οποία ακόμα επωφελούνται από τις αρχικές δράσεις στήριξης. Επί του παρόντος μελετούμε τις αγορές αυτές επιδιώκοντας την είσοδό μας εντός του 2022". Αυτά επεσήμανε ο κ. Κ.Μαύρος σε συνέντευξή στην Καιθημερινή της Κυριακής, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του WEN της στις 25/9.
Όπως είχε γράψει το WEN," ανεβάζει ρυθμούς για ανάπτυξη στις ΑΠΕ η μεγαλύτερη ρουμάνικη εταιρία Electrica, στην οποία το ρουμανικό δημόσιο κατέχει 49% με 400 MW στις ΑΠΕ και 100 ΜW στην αποθήκευση.
Όμως το μυστικό είναι αλλού, καθώς η Macquarie που είναι παρούσα στην Ρουμανία με την θυγατρική Macquarie Infrastructure Real Assets εξαγόρασε αντί 1 δισ ευρώ όπως αναφέρουν οι πληροφρίες το αιολικό πάρκο Fantanele- Cogelac, που περιλαμβάνει 7 εταιρίες της τσέχικης CEZ δυναμικότητας 600 MW .
Η στρατηγική της ΔΕΗ στα Βαλκάνια ξεκινά λοιπόν με γνώμονα την συνεργασία με την ισχυρή Macquarie, στρατηγικού εταίρου του ΔΕΔΔΗΕ. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ΔΕΗΑΝ, οι εξαγορές σε πρώτη φάση θα γίνουν αυτόνομα και χωρίς τη συνεργασία με το Fund. Όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει αργότερα, το Fund να εισφέρει στη ΔΕΗ κάποια από τα εξαγορασθέντα assets στη Ρουμανία στα πλαίσια μιας γενικότερης συνεργασίας. Η φιλοσοφία αυτή θυμίζει έντονα την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στην δεκαετία του 90 και του 2000''.
Δείτε περισσότερα εδώ:
https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/528025/enteinetai-o-energeiakos-antagonismos-me-tin-ayksisi-tis-dei-1-dis
Η υλοποίηση της στρατηγικής στις ανανεώσιμες
Παράλληλα εντός 60 ημερών θα έχει ιδρυθεί η κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με RWE. Τα εν λόγω έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: τα πιο ώριμα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2023 και οι εργασίες για το σύνολο του χαρτοφυλακίου θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2025.
Η εταιρεία με την σύναψη του πρώτου διμερούς συμβολαίου αγοραπωλησίας ενέργειας (bilateral PPA) με την μητρική παραγόμενης από το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 50MW, στην Μεγαλόπολη και θα το ολοκληρώσει χρονικά στις αρχές του 2022.
Η ΔΕΗΑΝ θα εισέλθει επίσης στη διαχείριση απορριμμάτων και τη βιομάζα
Παράλληλα αναπτύσσει νέες τεχνολογικά λύσεις για την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα από ρυπογόνες βιομηχανίες για την παραγωγή ενέργειας μέσω του CO2toCH4.
www.worldenergynews.gr