Στο κείμενο Γνώμης της Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται αναλυτική παρουσίαση της σημερινής κατάστασης της αγοράς, και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, ενώ τονίζεται ότι «είναι καίριας σημασίας να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην Αγορά Εξισορρόπησης και καλεί την Ελλάδα να λάβει μέτρα που θα επιτρέπουν τη χωρίς διακρίσεις συμμετοχή όλων των τεχνολογιών, όπως οι ΑΠΕ, η απόκριση ζήτησης και η αποθήκευση».
Μάλιστα όπως αναφέρεται στην επιστολή η αύξηση του ανταγωνισμού θα διευκολύνει τη μετάβαση σε άλλες απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των ανώτατων ορίων των τιμών εξισορρόπησης.
Ναι στην άρση των ορίων των τιμών
Σε ότι αφορά τα όρια τιμών, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της σχετικά με το προτεινόμενο μέτρο για την άρση της μέγιστης τιμής προσφοράς δυναμικότητας εξισορρόπησης από 3.000 EUR/MWh, σε 9.999 EUR/MWh μόλις δρομολογηθούν οι διασυνδέσεις και καλεί την Ελλάδα να επιβεβαιώσει, ότι αυτό ισχύει ήδη με τη δρομολόγηση της διασύνδεσης και με τη Βουλγαρία το Σεπτέμβριο. Παράλληλα καλεί την Ελλάδα να επανεξετάσει στο τελικό της σχέδιο το χρονοδιάγραμμα για την εναρμόνιση των ορίων τιμών με τα όρια που καθορίζονται από τον ACER το συντομότερο δυνατόν.
Μολονότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τα διαρθρωτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καλεί την Ελλάδα να άρει το κατώτατο όριο τιμής ενέργειας εξισορρόπησης ύψους 0 EUR/MWh μόλις εφαρμοστεί η κατάλληλη επισήμανση των προσφορών που έγιναν δεκτές για σκοπούς πλην της εξισορρόπησης (έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021 σύμφωνα με το σχέδιο).
Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της αγοράς εξισορρόπησης, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και κάθε πιθανή περαιτέρω χρήση της ισχύος της αγοράς.
Εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι o ΑΔΜΗΕ χρησιμοποιεί τυποποιημένα προϊόντα, και υπενθυμίζει ότι η χρήση συγκεκριμένων προϊόντων θα πρέπει να περιορίζεται για περιπτώσεις, όπου διατρέχει αποδεδειγμένο κίνδυνο η ασφάλεια της λειτουργίας.
Η βελτίωση του αλγορίθμου
Σημειώνει ότι παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χρονοδιαγραμμάτων της αγοράς επόμενης ημέρας και των χρονοδιαγραμμάτων της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλες ποσότητες ενεργοποιημένης ενέργειας εξισορρόπησης, οι οποίες φαίνεται να υπερβαίνουν τις πραγματικές ανάγκες.
Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να παρακολουθεί τις ποσότητες που ενεργοποιούνται για την εξισορρόπηση της ανόδου και της καθόδου και να προσδιορίσει περαιτέρω τους όγκους πιθανών αντίρροπων ενεργοποιήσεων (ταυτόχρονη ενεργοποίηση ενέργειας εξισορρόπησης ανόδου και καθόδου), γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωρισμό της ποσότητας και του κόστους της ενέργειας εξισορρόπησης, χωρίς όφελος για τη λειτουργία του συστήματος.
Βάσει αυτών προτείνεται βελτίωση του αλγόριθμου που χρησιμοποιείται από την ΑΔΜΗΕ για την ενεργοποίηση προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης ή διορθωτικών μέτρων.
Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόταση θέσπισης χωριστών δημοπρασιών επόμενης ημέρας για την προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης, ώστε η προμήθεια δυναμικότητας εξισορρόπησης πρέπει να βασίζεται σε πρωτογενή αγορά.
Μοντέλο αποκεντρωμένου προγραμματισμού
Υπενθυμίζει ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί θα πρέπει να διασφαλίζουν την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας και να καθιστούν εφικτή τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων στην αγορά και καλεί την Ελλάδα να παράσχει στο τελικό της σχέδιο χρονοδιάγραμμα για το μέτρο αυτό.
Συμπληρωματικά προς τα μέτρα που περιγράφηκαν παραπάνω, η Επιτροπή υπενθυμίζει το προτεινόμενο μέτρο για την αξιολόγηση της υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου και της περαιτέρω μορφής των προϊόντων, το οποίο επιτρέπει στους συμμετέχοντες στην αγορά να προβλέπουν τις ανάγκες της αγοράς εξισορρόπησης, ελαχιστοποιώντας την έκθεσή τους σε ανισορροπίες και αντίστοιχα κόστη.
Τέλος, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στα μέτρα προτείνεται η αξιολόγηση ενός μοντέλου αποκεντρωμένου προγραμματισμού και καλεί την Ελλάδα να προτείνει χρονοδιάγραμμα για την εν λόγω αξιολόγηση στο τελικό της σχέδιο.
www.worldenergynews.gr