Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί και πάλι το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης αν και όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη, για μια ακόμη φορά κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Ρυθμούς που προοιωνίζονται, ότι είτε δεν θα λάβει μέτρα, είτε ότι η οποία αντίδραση θα είναι καθυστερημένη και δεν θα απαντήσει στις προκλήσεις της τρέχουσας συγκυρίας.
Χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας κατέστη απολύτως σαφής η ύπαρξη δυο εκ διαμέτρου αντίθετων ως προς τη θεώρηση της κατάστασης μπλοκ, με διαφορετικά συμφέρονται, διαφορετικές ανησυχίες και προσανατολισμό.
Ο Βορράς με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία και έξι ακόμη χώρες δημοσίευσαν κοινή δήλωση κατά των αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας της ΕΕ σημειώνοντας, ότι τα ανώτατα όρια τιμών, ή η μετάβαση σε διαφορετικό σύστημα καθορισμού των εθνικών τιμών ενέργειας θα μπορούσε να αποθαρρύνει το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών και να υπονομεύσει τα κίνητρα για προσθήκη χαμηλού κόστους ανανεώσιμης ενέργειας στο σύστημα.
Που αντιδρούν οι Βόρειοι στην γαλλική πρόταση
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ειδικά για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης οι επιπτώσεις της έκρηξης των χονδρικών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μικρότερες για τους καταναλωτές δεδομένου ότι μόνο το 20-30% της ενέργειας τιμολογείται μέσω των χρηματιστηρίων ενώ όλο το υπόλοιπο είναι συμβολαιοποιημένο μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών με διμερείς συμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου.
Από την άλλη πλευρά ο Νότος με επικεφαλής της Γαλλία και με τη συμμετοχή της Ισπανίας, της Ιταλία, της Ελλάδας και της Ρουμανίας υπέβαλαν στο χθεσινό Συμβούλιο κοινή πρόταση αλλαγών στον τρόπο προσδιορισμού της χονδρικής τιμής του ρεύματος, ώστε να αντικατοπτρίζεται το κόστος του μείγματος παραγωγής κάθε χώρας.
Η λεγόμενη «γαλλική πρόταση» εξαιρεί την ενέργεια από ΑΠΕ και πυρηνικά από τον προσδιορισμό της χονδρεμπορικής τιμής και εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μείωση της τιμής που θα πληρώνουν οι προμηθευτές και κατ΄επέκταση οι καταναλωτές.
Πάντως σε ότι αφορά τους χρόνους εφαρμογής αυτού του νέου προσδιορισμού της χονδρικής τιμής, η πρόταση προβλέπει ότι η Επιτροπή θα κληθεί να παρουσιάσει το σχέδιο της έως το τέλος του 2022, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν πριν το 2025. Με άλλα λόγια και η γαλλική πρόταση επί της ουσίας δεν απαντάει στα προβλήματα που προκαλεί η τρέχουσα συγκυρία.
Προχωρά η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου - Αιχμές κατά της Μόσχας
Οι χώρες του Νότου πρότειναν ακόμη από κοινού αγορές φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.
Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson απαντώντας σε όλα αυτά, παρέπεμψε στην πρόταση της Κομισιόν για αναβάθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την Simson θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο, που θα επιτρέψει την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επίτροπος προειδοποίησε πως τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι στο 68% της χωρητικότητας, ενώ άφησε αιχμές κατά της Μόσχας σημειώνοντας, ότι οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είναι 25% χαμηλότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Θα καταστήσουμε την αποθήκευση μέρος των αξιολογήσεων κινδύνων για την ασφάλεια του εφοδιασμού, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», είπε η κ. Simson και πρόσθεσε σχετικά με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία: «Παρατηρούμε επίσης αβεβαιότητες που δημιουργούνται από τη γεωπολιτική, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας ».
Τέλος Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία κατηγόρησε τη Ρωσία πως σχεδίασε σκόπιμα μια συμπίεση της παροχής φυσικού αερίου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα κατά των μονοπωλίων για το ρωσικό μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου, με επικεφαλής την Gazprom.
www.worldenergynews.gr
Simson: Εφικτές οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου - Αντιδρούν οι Βόρειοι στην γαλλική πρόταση για το κόστος ρεύματος
Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί και πάλι το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης - Αιχμές κατά Μόσχας από την Επίτροπο