Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας - Γεωργιάδης στο ΙΕΝΕ: Πράσινη ενέργεια και ενεργειακή ασφάλεια

Σκρέκας - Γεωργιάδης στο ΙΕΝΕ: Πράσινη ενέργεια και ενεργειακή ασφάλεια
Η ενεργειακή μετάβαση και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα στις βασικές προτεραιότητες
Η ενεργειακή κρίση και ο αντίκτυπός της σε βιομηχανία και καταναλωτές, η ενεργειακή μετάβαση και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, οι πράσινες επενδύσεις και ο ρόλος της Ελλάδας στη διεθνή και περιφερειακή ενεργειακή αγορά ήταν μερικά από τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση με θέμα «Ενέργεια και Ανάπτυξη μια Αδιάρρηκτη Σχέση», η οποία άνοιξε τις εργασίες του Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021», που διοργανώνει για 25η χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 1-2 Δεκεμβρίου 2021.
Στη συνεδρία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, με τοποθετήσεις τους οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας και Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας και ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Μέσα από τις παρεμβάσεις τους, οι συμμετέχοντες στη συνεδρία κατόρθωσαν να δώσουν μια σφαιρική, πλουραλιστική εικόνα των εξελίξεων και των προκλήσεων που υφίστανται σήμερα στον τομέα της Ενέργειας στη χώρα μας.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πιστεύουμε ότι, το επόμενο διάστημα, η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη ενέργεια»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε εμφατικά στη σημασία που έχει για τη χώρα η απόφαση της απολιγνιτοποίησης και της σύμπλευσης με τον πανευρωπαϊκό στόχο για τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2, τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην έκρηξη των τιμών ενέργειας, σημειώνοντας πως η επίσπευση των στόχων της Ε.Ε. για την Ενεργειακή Μετάβαση πιέζει το σύστημα, κάνει πιο πολύτιμο το φυσικό αέριο και μεγιστοποιεί τη δυνατότητα των παρόχων φυσικού αερίου να αυξάνουν τις τιμές.
«Πρέπει να πάμε όσο το δυνατό γρηγορότερα στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι σύμφυτο με την ευρωπαϊκή πολιτική και βάζει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα, ενώ είναι σύμφυτο και με τις αντικειμενικές δυνατότητες της χώρας μας που έχει αφθονία ηλιακού και αιολικού δυναμικού. Όσο αυξάνεται η παρουσία των ΑΠΕ στο μίγμα τόσο θα μειώνονται οι τιμές και τόσο λιγότερο θα εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όλοι οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ, του νέου αναπτυξιακού νόμου και του νέου νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων, περιστρέφονται γύρω από την πράσινη ενέργεια και σε αυτήν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα», είπε.
Τέλος, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την αύξηση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας, ιδίως στις εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων.

Κώστας Σκρέκας: «Ετοιμάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για απλοποίηση έργων ΑΠΕ και ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών

Στο μήνυμα με το οποίο χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στην κρίση τιμών, καθώς και στα άμεσα, όπως τα χαρακτήρισε, αντανακλαστικά της κυβέρνησης για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που απειλεί, όπως είπε, να ναρκοθετήσει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης. «Είμαστε οι μοναδικοί στην Ευρώπη που αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις τιμές στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε, ανάλογα τα μέτρα», τόνισε ο Υπουργός.
Αναφερόμενος στον κλιματικό νόμο που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε πως αυτός αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για την μετάβασή της στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω απλοποίηση έργων ΑΠΕ, την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για ηλεκτρικές διασυνδέσεις, καθώς και τις συνέργειες στην αγορά φυσικού αερίου, ενισχύουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική θέση της χώρας στην ΝΑ Ευρώπη. Θέλουμε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να συμβάλει καθοριστικά στο ευρωπαϊκό όραμα για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης