Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η αγορά πετρελαίου λόγω των εξελίξεων με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού με τις τιμές να καταγράφουν βουτιά άνω του 11%, σημειώνοντας χαμηλό 11 εβδομάδων, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης την ώρα που η προσφορά αυξάνεται..
Το WTI παράδοσης Ιανουαρίου κατρακύλισε κατά 13,1% ή κατά 10,24 δολάρια κλείνοντας 68,15 δολάρια το βαρέλι, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 20 Απριλίου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market. Το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει πάνω από 15 δολάρια από το υψηλό του Οκτωβρίου στα 85,41 δολάρια.
Παράλληλα, το Brent παράδοσης Ιανουαρίου κατρακύλησε κατά 11,6% ή κατά 9,50 δολάρια και έκλεισε στα 72,72 δολάρια το βαρέλι, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 21 Απριλίου του 2021.
Αμφότερα έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται μαζί με την βουτιά της Wall Street σήμερα, λόγω της μετάλλαξης, αλλά και την κάμψη που παρουσιάζουν όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Sajid Javid, η παραλλαγή «μπορεί να είναι πιο μεταδοτική» από το στέλεχος Delta και ότι «τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά».
Μάλιστα, το νέο στέλεχος έχει ήδη ωθήσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες. Ορισμένες χώρες της ΕΕ λαμβάνουν παρόμοια μέτρα.
Παράλληλα, οι οικονομολόγοι παρακολουθούσαν ήδη μια έξαρση των μολύνσεων από τον Covid-19 στην Ευρώπη. Ορισμένες χώρες έχουν εισαγάγει νέους περιορισμούς για να περιορίσουν την εξάπλωση, αυξάνοντας την προοπτική μειωμένης δραστηριότητας αυτόν τον χειμώνα σε μια εποχή που ο πληθωρισμός θολώνει τις προοπτικές για ανάπτυξη.
H συνεδρίαση του ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή για να αξιολογήσει την κατάσταση μετά τον παγκόσμιο συναγερμό.
«Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (...) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας.
Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει "μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων", κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Christian Lindmeier.
Όπως είπ, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
«Αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με το sell off που προκαλεί ο ιός και το πόσο ανησυχεί ο ΠΟΥ για αυτό, οι υπολογισμοί αναφορικά με τη συνεδρίαση του OPEC+ την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να αλλάξουν», τόνισε ο Jeffrey Halley, αναλυτής της OANDA. Ο OPEC+ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ένας τομέας προσοχής ήταν η αναζωπύρωση του ιού πλήττει την πετρελαϊκή ζήτηση καθώς ο όμιλος αυξάνει την παραγωγή.
H στάση του OPEC+
Η πτώση των τιμών πετρελαίου λαμβάνει χώρα ενόψει της συνάντησης του OPEC+ την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά τη συντονισμένη κίνηση για απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην αρχή της εβδομάδας, τα νέα από τον τομέα της πανδημίας αποτελεί έναν σοβαρό παράγοντα που καλείται να λάβει υπόψη του OPEC+ στην απόφασή του αν θα αυξήσει την παραγωγή.
"Ο OPEC+ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ένας τομέας προσοχής ήταν η αναζωπύρωση του ιού η οποία πλήττει την πετρελαϊκή ζήτηση καθώς ο όμιλος αυξάνει την παραγωγή”, τόνισε ο Jeffrey Halley, αναλυτής της OANDA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Οργανισμός αναμένει ότι η αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματα των μεγάλων καταναλωτικών χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα διογκώσει το πλεόνασμα στις αγορές κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής (ECB), το οικονομικό και τεχνικό think tank του OPEC, συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα και εκτίμησε πως η αγορά πετρελαίου θα βρεθεί με πλεόνασμα 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, με το πλεόνασμα να διογκώνεται στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο και στα 3,7 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, εάν οι χώρες-καταναλωτές προχωρήσουν στην αποδέσμευση αποθεμάτων.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει αντισταθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επισπεύσει τις αυξήσεις της παραγωγής του, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο τέλος Δεκεμβρίου.
Στο κόκκινο οι αγορές
Σε βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού και ενώ οι αναφορές για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού με πολλαπλές μεταλλάξεις πυροδοτούν φόβους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των υφιστάμενων θεραπειών.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε βουτιά -3,67% στις 464,05 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με πτώση -8,7%.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κατρακύλησε -4,74% στις 4.089,58 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX βυθίστηκε -4,15% στις 15,257,04 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε -3,64% στις 7.044,03 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε -4,75% στις 6.739,73 μονάδες.
Βυθίστηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την αυστηροποίηση των περιορισμών από χώρες στην Ευρώπη.
Οι βαριές απώλειες ακολουθούν τις αποφάσεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περιορισμού ή ακόμα και καθολικά lockdown για να θέσουν υπό έλεγχο το τελευταίο κύμα της πανδημίας.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση -2,5% στις 28.751.62 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατρακύλησε -2,4% στις 24.155,89 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,6% στις 3.564.09 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε -1,47%.
Γιατί έχει προκαλέσει πανικό η νέα μετάλλαξη - Καμπανάκι από επιστήμονες
«Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας.
Για αυτό πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας της» ανέφερε ο ιολόγος Tom Peacock του Imperial College του Λονδίνου, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι τελικά η παράλλαξη αυτή δεν είναι και τόσο μεταδοτική.
Από την άλλη, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ravi Gupta του Πανεπιστημίου του Cambridge ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα.
«Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει» τόνισε ο Gupta ενώ και ο επιδημιολόγος Neil Ferguson από το Imperial College του Λονδίνου αναφέρθηκε στον άνευ προηγουμένο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η παράλλαξη αυτή στην πρωτεΐνη ακίδα του.
Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων;
«Είναι σχεδόν σίγουρο πως τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή τη νέα μετάλλαξη.
Αλλά τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά, δήλωσε ο James Naismith, βιολόγος από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα νέα είναι άσχημα αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου» ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC o Βρετανός επιστήμονας.
Όπως είπε, οι 32 μεταλλάξεις που φέρει η πρωτεΐνη – ακίδα της νέας παράλλαξης (μέσω της οποίας ο ιός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα) υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως αυτή η παράλλαξη θα μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα.
«Όμως το θέμα της μετάδοσης δεν είναι τόσο απλό…
Δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνει αυτό το αμινοξύ, αλλά καθορίζεται από το πώς αυτές οι μεταλλάξεις συνεργάζονται μεταξύ τους» είπε ο Naismith.
Hopkins (Μ. Βρετανία) για αφρικανική μετάλλαξη: Η πιο ανησυχητική μέχρι σήμερα
«Η νέα παράλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι η πιο ανησυχητική που έχουμε δει έως σήμερα.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας R στην Gauteng, όπου και εντοπίστηκε η νέα παράλλαξη, είναι στο 2.
Είναι δηλαδή αρκετά υψηλό.
Ο δείκτης R είναι αυτός που δείχνει πόσους μπορεί ένας μολυσμένος να μολύνει κατά μέσο όρο.
Στην Guateng, κάθε μολυσμένος μπορεί να «κολλήσει» δύο ή περισσότερους ανθρώπους» υποστήριξε μιλώντας στο BBC η Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια επίπεδα μεταδοτικότητας από την έναρξη της πανδημίας λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουμε λάβει» τόνισε η Hopkins.
Μπλόκο ΕΕ σε πτήσεις από Αφρική
Την πρόθεση της να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την Αφρική και συγκεκριμένα από τις περιοχές που έχει εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529» ανέφερε σε ανάρτηση της στο twitter η von der Leyen.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες ενώ και η Γερμανία έκανε γνωστό πως θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού.
Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία.
Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.
«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι' αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς.
Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Jens Spahn.
Σταματούν πτήσεις Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ
Υπό τις αποκαλύψεις αυτές η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Παρασκευή 26/11 το μεσημέρι η Μ. Βρετανία απαγορεύει τις πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα.
Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν σήμερα, μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.
Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας από σήμερα στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα από 7 έως 14 ημέρες, αλλά και η Ιαπωνία,η οποία και αυτή ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες.
Μέτρα από Σιγκαπούρη, Ινδία
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σιγκαπούρη, η οποία ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει περιορισμούς στις αφίξεις από τις εν λόγω χώρες της Αφρικής, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα απαγορευεί η είσοδος στην χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι από τη Σιγκαπούρη και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις αφρικανικές χώρες.
Αυξημένα μέτρα όμως σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωσε και η Ινδία, κάνοντας λόγο για αυξημένους ελέγχους και testing.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας της Ινδίας, Rajesh Bhushan κάλεσε τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα κρατίδια, εφόσον εντοπιστούν θετικοί ταξιδιώτες, να αποσταλλούν άμεσα δείγματα τους στα εργαστήρια για περαιτέρω κλινική εξέταση.