Ενέργεια

Ο OPEC συνεδριάζει την 1η Δεκεμβρίου - Goldman: Σταγόνα στον ωκεανό η κίνηση Biden

Ο OPEC συνεδριάζει την 1η Δεκεμβρίου - Goldman: Σταγόνα στον ωκεανό η κίνηση Biden
Η Ινδία έγινε ο τελευταίος σημαντικός καταναλωτής που σκέφτεται να απελευθερώσει τα αποθέματά της

Σημαντικές και επίκαιρες συνεδριάσεις θα λάβουν χώρα την επόμενη βδομάδα, κατόπιν πρωτοβουλίας του OPEC σχετικά με τις τελευταίες ειδήσεις για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο OPEC θα συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου μόνο με τα μέλη του και την επομένη μαζί με τους συμμάχους του στο πλαίσιο του OPEC+, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές από την ομάδα των παραγωγών. Ο Οργανισμός θα πραγματοποιήσει την συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης σε επίπεδο υπουργών στις 30 Νοεμβρίου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ η κοινή τεχνική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 29 Νοεμβρίου. 

Παράλληλα η Goldman σχολιάζοντας την απελευθέρωση των αποθεμάτων ανέφερε ότι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό στον βαθμό που υλοποιήθηκε η σχετική πρωτοβουλία.
Επενδτικοί κύκλοι θαεωρούν ότι τα 100 δολάρια σαν τιμή για το βαρέλι παραμένουν αναπόφευκτα, ενώ οι τιμές παραμένουν σήμερα σταθερές στα 82,3 δολ/βαρέλι και στα 78,53 δολ/βαρέλι.

Τι εξετάζεται

Σχεδιάζεται να γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων για την αναζωογόνηση των αποθεμάτων πετρελαίου, εάν οι τέσσερις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες του κόσμου προχωρήσουν σε μια συντονισμένη αποδέσμευση των στρατηγικών τους αποθεμάτων πετρελαίου.

Η Ινδία έγινε ο τελευταίος σημαντικός καταναλωτής που σκέφτεται να αναπτύξει τα αποθέματά της, βοηθώντας ενδεχομένως τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα σε μια κίνηση να μετριάσουν την πληθωριστική απειλή του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.

«Μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει δυνητικά τα στοιχήματα στο παιχνίδι πόκερ πετρελαίου και θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες εντάσεις στη διμερή σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets LLC.

Σημειώνεται ότι και το Τόκιο ετοιμάζεται να απελευθερώσει αργό από τα εθνικά του αποθέματα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida είχε πει ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης από τα αποθέματα σε συντονισμό με άλλες χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης