Η βαθύτερη κλιματική έκτακτη ανάγκη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιβλέπουν μια ταχεία μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, αναμεταδίδει το CNBC.
Η καύση πηγών ενέργειας όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, ενώ πολιτικοί και ηγέτες επιχειρήσεων διαλαλούν τακτικά τη δέσμευσή τους για την ενεργειακή μετάβαση, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στον κόσμο παραμένει σε υψηλή τροχιά.
Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επίσης, οι ειδικοί αξιολογούν τις προκλήσεις της απαλλαγής από τον άνθρακα της παγκόσμιας οικονομίας, το πόσο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί και μερικές από τις πιθανές ενδιάμεσες λύσεις.
Τα τωρινά δεδομένα
Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Our World in Data, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιστοιχούσαν στο 11,4%. Επιπλέον, ενώ η συνολική ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας που είναι διαθέσιμη αυξάνεται, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας συνολικά.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα αναπτύσσεται, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι γρήγορη», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Martijn Rats, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Morgan Stanley. «Η ενεργειακή μετάβαση δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο με νεοφυείς επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου να κάνουν τα τρισεκατομμύρια σε επενδύσεις που χρειάζονται τις επόμενες δεκαετίες».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo στην COP26 χαρακτήρισε τις φωνές για θέματα όπως η μείωση των εκπομπών, η οικονομική προσιτότητα της ενέργειας και η ασφάλεια, στρεβλές. Σε μια δήλωση προς τον ΟΗΕ, το Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Αερίου είπε ότι πιστεύει ότι το φυσικό αέριο προσφέρει «μια πλήρη και ισορροπημένη» λύση στη μετάβαση.
Το πράσινο χάσμα
Σύμφωνα με τον Steve Varley της EY, «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κρίνουν την ανοχή στη χρηματοδότηση της μετάβασης, η οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε φθηνότερη ενέργεια. Χωρίς αμφιβολία κατά τη μεταβατική περίοδο, οι τιμές θα ανέβουν. Είναι σίγουρα μια δύσκολη έκκληση».
Η έρευνα της EY υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα «πράσινο χάσμα ισχύος», με επιπλέον 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την κάλυψη των σεναρίων του IEA για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και υπάρχει επίσης χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.
Τέλος, ο Alan Thomson της Arup στάθηκε στο ζήτημα της αποθήκευσης, τονίζοντας ότι: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι η αποθήκευση του ενεργειακού μας συστήματος δεν θα μειωθεί κατά τη μετάβαση. Η ηλεκτροκίνηση συνοδεύεται από προκλήσεις αποθήκευσης – ιδίως διασφαλίζοντας ότι υπάρχει ένα απόθεμα ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι η προσφορά και η ζήτηση ισορροπούν. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι το υδρογόνο, μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ανθεκτικότητα».
www.worldenergynews.gr