Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 αναμένεται να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για την εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης από έργα αποθήκευσης ενέργειας. Έως τότε εκτιμάται, ότι θα έχουν αναθεωρηθεί οι άδειες που έχουν ήδη ληφθεί ή που εκκρεμούν προς αξιολόγηση στη ΡΑΕ, προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως είναι γνωστό το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα εγκρίθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου εν συνεχεία να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Καθαρό πλαίσιο για πράσινο φως στην χρηματοδοτική ενίσχυση
Όλα αυτά αναμένεται να γίνουν εντός του Δεκεμβρίου καθώς θα προηγηθεί το κλιματικό νομοσχέδιο το οποίο επίσης εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και ίσως δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ετοιμάσει και κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες και την DG.Comp το σχέδιο λειτουργικής ενίσχυσης των νέων σταθμών ΑΠΕ έως το 2025 μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, το οποίο αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργική ενίσχυση των σταθμών αποθήκευσης και όπως προαναφέρθηκε, ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. O στόχος είναι να εγκριθεί ολοκληρωμένο το compensation skim, που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα κρατικής ενίσχυσης για τα κεφάλαια που θα υποστηρίξουν τις επενδύσεις.
Έως τότε και σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, θα αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες άδειες αλλά και οι εκκρεμείς αιτήσεις αδειοδότησης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το νέο καθεστώς.
Ποιές άδειες δικαιούνται χρηματοδότησης
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο θέτει εκτός χρηματοδοτικής στήριξης τους σταθμούς αποθήκευσης που δεν συνοδεύουν έργα ΑΠΕ και απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.
Μάλιστα προβλέπει τρεις κατηγορίες έργων εκ των οποίων χρηματοδοτική ενίσχυση, θα λαμβάνουν μόνο οι σταθμοί ΑΠΕ που συνδυάζονται με αποθήκευση και οι οποίοι δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Έτσι εκτός ενίσχυσης μένουν προς το παρόν οι σταθμοί αποθήκευσης που αποτελούνται μόνο από συσσωρευτές, αλλά και οι σταθμοί ΑΠΕ που διαθέτουν μεν συσσωρευτές αλλά απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.
Οι άδειες για τους σταθμούς αποθήκευσης που δικαιούνται χρηματοδοτικής ενίσχυσης θα ''κουμπώσουν" με το νέο πλαίσιο, οι υπόλποιπες άδειες θα επαναξιολογηθούν.
Οι τρεις κατηγορίες αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι εξής:
Πρώτον: Έργα αμιγούς αποθήκευσης δηλαδή μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης.
Δεύτερον: Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης, τα οποία χωρίζονται σε δυο υπό κατηγορίες και συγκεκριμένα:
• Σταθμοί ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ).
Τα έργα αυτά είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ.
• Σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης και μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα έργα αυτά δεν θα λαμβάνουν ενίσχυση.
Τρίτον: Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης. Και τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη, ενέργειας στο δίκτυο. Έτσι εφόσον τα έργα έχουν δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης. Στην περίπτωση που δεν έχουν δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο δεν θα απαιτείται η αδειοδότηση.
www.worldenergynews.gr
Στο τέλος του α΄εξαμήνου του 2022 οι διαγωνισμοί Αποθήκευσης - Ποιές άδειες θα χρηματοδοτηθούν και ποιές θα επαναξιολογηθούν
Καθαρό πλαίσιο για πράσινο φως στην χρηματοδοτική ενίσχυση στοχεύει να εξασφαλίσει το ΥΠΕΝ από την DG Comp