BNEF: Στα 358 GW ως το 2030 οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας - Το «θέμα» της Ευρώπης

BNEF: Στα 358 GW ως το 2030 οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας - Το «θέμα» της Ευρώπης
Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τις μισές παγκόσμιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης έως το 2030

Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας θα φτάσουν σωρευτικά τα 358 GW μέχρι το τέλος του 2030 σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της ερευνητικής εταιρείας BloombergNEF (BNEF). Ο αναλυτής εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 262 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τις μισές παγκόσμιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης έως το 2030. Οι φιλοδοξίες καθαρής ισχύος των κρατικών κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ωθούν την ανάπτυξη αποθήκευσης στις ΗΠΑ, ενώ στην Κίνα, ο φιλόδοξος στόχος εγκατάστασης των 30 GW έως το 2025 και οι αυστηρότεροι κανόνες ενοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ενισχύσουν τις αναμενόμενες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Άλλες κορυφαίες αγορές περιλαμβάνουν την Ινδία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Οι υποστηρικτικές πολιτικές, οι φιλόδοξες δεσμεύσεις για το κλίμα και η αυξανόμενη ανάγκη για ευέλικτους πόρους είναι κοινές κινητήριες δυνάμεις.

Οι υπόλοιπες προβλέψεις

Περιφερειακά, η Ασία-Ειρηνικός θα ηγηθεί της αποθήκευσης. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική υστερούν επί του παρόντος σε σχέση με τους ομολόγους τους λόγω της έλλειψης στοχευμένων πολιτικών αποθήκευσης και κινήτρων.

Η ανάπτυξη στην περιοχή θα μπορούσε να επιταχυνθεί καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, απομακρύνονται περισσότερες γεννήτριες ορυκτών καυσίμων και η αλυσίδα εφοδιασμού των μπαταριών γίνεται πιο εντοπισμένη.

Ο Yiyi Zhou, ειδικός στην καθαρή ενέργεια στην BNEF και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης αναπτύσσεται με πρωτοφανή ρυθμό. Η μείωση του κόστους των μπαταριών και η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστούν την αποθήκευση ενέργειας μια συναρπαστική ευέλικτη πηγή σε πολλά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας αυξάνονται σε κλίμακα, αυξάνουν τη διάρκεια αποστολής και συνδυάζονται ολοένα και περισσότερο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο Yayoi Sekine, επικεφαλής της αποκεντρωμένης ενέργειας της BNEF, πρόσθεσε: «Αυτή είναι η δεκαετία αποθήκευσης ενέργειας. Αναμένουμε σημαντική κλιμάκωση εδώ και πολλά χρόνια και ο κλάδος είναι πλέον έτοιμος να παραδώσει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης