Η Ρωσία προειδοποίησε, ότι θα κρατήσει υπό έλεγχο την τροφοδοσία της Ευρώπης και τον Δεκέμβριο.
Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν ότι αρνήθηκε να τροφοδοτήσει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Οι τιμές του TTF, προθεσμιακά Δεκεμβρίου, ξεπέρασαν τα 81 ευρώ, στις 2 μ.μ. κινήθηκαν στα 79,6 ευρώ και έκλεισαν στα 81,58 ευρώ με άνοδο 7,8% στα υψηλά ημέρας. Χαμηλό τα 77,54 ευρώ/MWh.
Αντίστοιχα τα προθεσμιακά του Ιανουαρίου άνοιξαν ανοδικά 5,41% στα 80,05 ευρώ και έκλεισαν 81,76 ευρώ +7,67% και του Φεβρουαρίου στα 79,6 ευρώ, + 5,45% και έκλεισαν στα 81,40 ευρώ στο +7,77%.
Οι τιμές των προθεσμιακών παραμένουν ψηλά μέχρι και τον Μάρτιο και δείχνουν αποκλιμάκωση τον Απρίλιο στα 47 ευρώ.
Τούτου δοθέντος είναι προφανές, ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις επαφές μεταξύ Ρώσων και Ευρωπαίων, κυρίως των Γερμανών οι οποίοι και έπειτα από νομικές αποφάσεις έχουν "εξομοιώσει" τον Nord Stream 2 με τους ευρωπαϊκούς αγωγούς, με αποτέλεσμα η GAZPROM να μην έχει τον έλεγχο που θέλει.
Το κυριότερο στοιχείο έχει να κάνει με αυτό που ζητά επίσης ο Putin, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Προφανώςη δημοσιοποίηση Scholtz για πλάνο 500 δισ στην 10ετία για τον πράσινο μετασχηματισμό δείχνει, ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, πιεζόμενη παράλληλα και από τους Πράσινους εταίρους. Όμως η Γερμανία έχει άλλη δομή στην εσωτερική αγορά της σε σχέση με την ελληνική και πολύ περισσότερες λύσεις.
Για την ελληνική πλευρά ο χειμώνας που έρχεται δείχνει ότι θα είναι μακρύς και θα χαρακτηριστεί από μεγαλύτερες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των λογαριασμών.
Κατά την ρωσική πλευρά αυξημένη ήταν σήμερα 15/11 η ροή ρωσικού αερίου μέσω βασικού αγωγού προς τη Γερμανία, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υλοποίησε την απειλή του να αποκόψει τις προμήθειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Οι διαβεβαιώσεις της Ρωσίας και οι συστάσεις στη Λευκορωσία
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο απείλησε την περασμένη Πέμπτη (11/11) να ανταποδώσει οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Λευκορωσίας για τη μεταναστευτική κρίση στη συνοριακή γραμμή με την ΕΕ, αφήνοντας εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου και άλλων αγαθών που διέρχονται μέσω της Λευκορωσίας.
Η προειδοποίησή του προκάλεσε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει περίπου το 1/3 της ροής του αναφερόμενου καυσίμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπης που περνάει μέσω της Λευκορωσίας προς την Πολωνία και τη Γερμανία.
Το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τη Λευκορωσία ανήκει στην κυριότητα του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom.
«Μίλησα πρόσφατα με τον Λουκασένκο δύο φορές και αυτό δεν το ανέφερε καθόλου σε εμένα, ούτε το άφησε να εννοηθεί» δήλωσε ο Πούτιν σε μία συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, σχετικά με τις απειλές της Λευκορωσίας.
«Φυσικά, στη θεωρία ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας διέλευσης μπορεί να διατάξει της διακοπή της ροής του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της μεταξύ μας συμφωνίας, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
www.worldenergynews.gr