Ενέργεια

Κοπελούζος και Eunice για την διασύνδεση με την Αίγυπτο - Ιούνιο του 2024 ολοκληρώνεται η "Κρήτη - Αττική"

Κοπελούζος και Eunice για την διασύνδεση με την Αίγυπτο - Ιούνιο του 2024 ολοκληρώνεται η
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των Διαχειριστών μεταφοράς ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των Διαχειριστών μεταφοράς ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.Από τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες τελικά θα καταλήξουν οι δύο πλευρές θα εξαρτηθεί και το ποιο τελικά έργο θα προχωρήσει. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, θα προχωρήσει όποιο έργο είναι «οικονομικά βιώσιμο και τεχνικά εφικτό».

Όσον αφορά στη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, βάσει του αναθεωρημένου προγραμματισμού, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024 αντί για τα τέλη του 2023, μια καθυστέρηση που αποδίδεται στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στον προκαταρκτικό κατάλογο του ENCHO – Ε έχουν ήδη περιληφθεί δύο έργα το Greece Africa Power Interconnector του ομίλου Eunice που σχεδιάζεται να συνδέει το λιμάνι της Μάρσα Ματρούχ με τον Αθερινόλακκο Κρήτης και το έργο της εταιρείας Elica του ομίλου Κοπελούζου που θα ακολουθεί τη διαδρομή Ras Ghareb-Nile West- Wadi El Natroon- Acharnes.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Κοπελούζου έχει καταθέσει πλήρες αίτημα για ένταξή του στο δεκαετές πλάνο Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (TYNDP 2022). Η ένταξη του στο TYNDP 2022 θα αποτελέσει το πρώτο απαραίτητο βήμα, που θα δρομολογήσει τη διαδικασία ένταξης του έργου στην 6η λίστα των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

Απελευθέρωση χωρητικότητας 700 MW

Τα έργα που εντάσσονται στον κατάλογο των PCI είναι σημαντικά διασυνοριακά έργα που διασυνδέουν τα ενεργειακά συστήματα χωρών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών και βοηθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους και να υλοποιήσει την ενεργειακή της πολιτική, παρέχοντας ασφαλή, προσιτή και βιώσιμη ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου του Ομίλου Κοπελούζου θα μεταφέρει 100% καθαρή, πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα υλοποιηθούν στην Αίγυπτο θα προσφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτη του ομίλου, με την υλοποίηση αυτής της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα απελευθερωθεί χωρητικότητα περί τα 700 MW στα υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και Ελλάδος – Βουλγαρίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης