Ενέργεια

Bloomberg: Πώς οι πιέσεις των Δημοκρατικών στον Biden απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς

Bloomberg: Πώς οι πιέσεις των Δημοκρατικών στον Biden απειλούν τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς
Η απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου, μαζί με την απαγόρευση των εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων, είναι μεταξύ των διορθωτικών μέτρων που έχει προετοιμάσει ο Λευκός Οίκος ως εναλλακτικές λύσεις

Έντονη πίεση δέχεται από τους Δημοκρατικούς ο Joe Biden για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης με μια σειρά μέτρων, σύμφωνα με το Bloomberg. Η απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου είναι κάτι που δεν προτιμάται, καθώς θα μπορούσε να ανατρέψει τις παγκόσμιες αγορές, να αποθαρρύνει τις γεωτρήσεις σχιστόλιθου και να μην βοηθήσει τόσο πολύ τους Αμερικανούς οδηγούς.

Μόλις πριν από έξι χρόνια το Κογκρέσο ήρε την 40χρονη απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ, αναδιαμορφώνοντας τις παγκόσμιες ροές αργού, μετατοπίζοντας τη γεωπολιτική ισχύ και αναστατώνοντας ολόκληρες οικονομίες. Οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και το αργό τους έχει φτάσει σε περισσότερες από 50 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες (10/11) το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας κατέγραψε σημαντικότατη κάμψη στα αποθέματα πετρελαίου της χώρας την περασμένη βδομάδα. Τα αποθέματα πετρελαίου διαμορφώθηκαν σε 1 εκατ. βαρέλια έναντι 3,29 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη βδομάδα.

Το αποφευκτέο σενάριο

Για τους συμμάχους των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν μια κρίση που οδήγησε αρκετούς βρετανικούς παρόχους ενέργειας να χρεοκοπήσουν και ευρωπαϊκές μονάδες βαριάς βιομηχανίας να κλείσουν, μια ξαφνική απομάκρυνση των αμερικανικών προμηθειών αργού θα ήταν σοβαρό πλήγμα. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ ξεπέρασαν τακτικά τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περισσότερα από την παραγωγή μεγάλων μελών του ΟΠΕΚ όπως το Κουβέιτ και το Ιράν.

«Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης θα ήταν εξαιρετικά υψηλός», δήλωσε ο Matt Salle, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital Advisors, μια εταιρεία που διαχειρίζεται περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού που σχετίζονται με την ενέργεια. «Η απώθηση που θα λαμβάναμε από τις αγορές του εξωτερικού θα ήταν ακραία».

Δεν είναι σαφές εάν ο Βiden θα προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών, ακόμη και όταν η υπουργός Ενέργειας, Jennifer Granholm είπε τον περασμένο μήνα ότι αυτό ήταν δυνατό. Ωστόσο, οι εκκλήσεις να το κάνει η διοίκηση έχουν ενταθεί καθώς οι τιμές της βενζίνης στην αντλία είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

Έντονο σφυροκόπημα

Η έκκληση των Δημοκρατικών για δράση έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι σφυροκοπούν σταθερά την κυβέρνηση Biden για αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ αμφισβητούν κινήσεις που περιλάμβαναν παύση στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου, μαζί με την απαγόρευση των εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων, είναι μεταξύ των διορθωτικών μέτρων που έχει προετοιμάσει ο Λευκός Οίκος ως εναλλακτικές λύσεις, αν και η απελευθέρωση πετρελαίου από το Strategic Petroleum Reserve θεωρείται η πιο πιθανή, σύμφωνα με ένα άτομο που έχει γνώση του θέματος.

«Ο γραμματέας και ο πρόεδρος συνεχίζουν να παρακολουθούν τις αγορές και τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής πρόβλεψης από την EIA και συνεχίζουν να αξιολογούν τυχόν επιλογές για την κατάλληλη δράση στο κατάλληλο σημείο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Jeremiah Baumann, αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας. Ωστόσο, η πιο πιθανή πορεία δράσης είναι η απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος του συμβούλου Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης