Το 5ετές σχέδιο της Σκωτίας στο υδρογόνο - Η κυβέρνηση «ρίχνει» 100 εκατ. λίρες

Το 5ετές σχέδιο της Σκωτίας στο υδρογόνο - Η κυβέρνηση «ρίχνει» 100 εκατ. λίρες
Άμεση συνεργασία της χώρας με τη βιομηχανία

To πενταετές σχέδιο  για την οικοδόμηση της οικονομίας υδρογόνου ανακοίνωσε η Σκωτία αλλά και την τεχνολογία που θα καλύπτει σχεδόν το 1/6 των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2030. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα στηρίξει το εν λόγω project παρέχοντας χρηματοδότηση ύψους 117 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργαστεί με τη βιομηχανία για να βοηθήσει τη Σκωτία να γίνει ηγετικό έθνος στην παραγωγή αξιόπιστου, ανταγωνιστικού και βιώσιμου υδρογόνου. Το πενταετές πρόγραμμα επενδύσεων κεφαλαίου θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη περιφερειακών κόμβων παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές και έργων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου.

Ο επιμερισμός των κεφαλαίων στην επένδυση

Η πρώτη δόση της επένδυσης θα είναι ένα Ταμείο Καινοτομίας Υδρογόνου ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών, που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος για να προωθήσει την τεχνολογική πρόοδο και να προωθήσει την καινοτομία και τη μείωση του κόστους στον αναδυόμενο τομέα.

Ξεχωριστά, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης της κυβέρνησης της Σκωτίας επεκτείνεται σε έως και 75 εκατομμύρια λίρες για να παραδώσει επένδυση 15 εκατομμυρίων λιρών σε έναν κόμβο υδρογόνου του Αμπερντίν.

Τα επιμέρους

Όλες αυτές οι ενέργειες θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός στόλου μεταφοράς υδρογόνου και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών στα βορειοανατολικά. Θα γίνουν πρόσθετες επενδύσεις για τη στήριξη της συνεχούς προόδου της τεχνολογίας. Επίσης, 150.000 £ θα διατεθούν για συνεργασία μεταξύ Σκωτίας και Γερμανίας για έρευνα στο υδρογόνο και την κοινή χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη διερεύνηση επιλογών για την εξαγωγή υδρογόνου από τη Σκωτία στη Γερμανία.

Ο υπουργός Net Zero & Energy Michael Matheson δήλωσε: «Το υδρογόνο έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο ταξίδι μας προς μια καθαρή μηδενική οικονομία. Θα υποστηρίξει μια πράσινη και δίκαιη μετάβαση, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας για το υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό μας. Η Σκωτία έχει τους πόρους, τους ανθρώπους και τη φιλοδοξία να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή υδρογόνου και το Σχέδιο Δράσης για το Υδρογόνο καθορίζει πώς θα συνεργαστούμε με τον ενεργειακό τομέα για να προωθήσουμε την πρόοδο τα επόμενα πέντε χρόνια. «Τόσο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα διαδραματίσουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Σκωτίας» είπε.

Τέλος, η ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής της Scottish Renewables, Helen Melone, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε τη δημοσίευση σήμερα του σχεδίου δράσης για το υδρογόνο της κυβέρνησης της Σκωτίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε τη μεγάλη έμφαση στο εξαγωγικό δυναμικό του υδρογόνου και ότι ένας ισχυρός τομέας υδρογόνου στη Σκωτία θα μπορούσε να υποστηρίξει έως και 300.000 θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων έως το 2045.

Η Σκωτία βρίσκεται σε μοναδική θέση καθώς διαθέτει άφθονες ανανεώσιμες πηγές αιολικής ενέργειας στην ξηρά και στη θάλασσα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την παροχή τόσο στη Σκωτία όσο και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης