Ενέργεια

«Είσοδος» της EBRD με 75 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

«Είσοδος» της EBRD με 75 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ έχει συνολικό στόχο κεφαλαίου ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2022-24

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) υποστηρίζει τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ, με συμμετοχή 75 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 1,35 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση, τα νέα κεφάλαια θα βοηθήσουν τη ΔΕH να επιταχύνει τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο στόχος για την κατάργηση του λιγνίτη

Η ΔΕΗ έχει συνολικό στόχο κεφαλαίου ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2022-24, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 1 δισ. ευρώ στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα της εταιρείας για τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη θα συμπληρωθεί από σημαντική ενίσχυση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από 3,4 GW το 2021 σε 8,4 GW το 2026.

Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η ΔΕΗ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της μετάβασής της σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η εταιρεία είναι κεντρικός πυλώνας στις προσπάθειες της Ελλάδας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 56% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

Οι δηλώσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και CEO της ΔEH, Γιώργος Στάσσης, υπογράμμισε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την EBRD μέσω αυτής της συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕH, η οποία καταδεικνύει για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη στο σχέδιο μετασχηματισμού που έχουμε εκπονήσει για να γίνουμε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη ψηφιακή υπηρεσία κοινής ωφέλειας».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, είπε χαρακτηριστικά ότι: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η EBRD στηρίζει τη ΔEH συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μια εξαιρετικά επιτυχημένη ιστορία μεταστροφής, στην πορεία της εταιρείας προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Η EBRD απέδειξε για μία ακόμα φορά τη δέσμευσή της στην ελληνική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της EBRD, Jürgen Rigterink σημείωσε ότι: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που γίναμε μέτοχοι στη ΔΕH και στηρίζουμε μια στρατηγική μετασχηματισμού που έχει στόχο την κινητοποίηση περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων στη ΔΕH όσο και ένα εντυπωσιακό σχέδιο για την αύξηση των επενδύσεων στην ανανεώσιμη ενέργεια στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης