Ενέργεια

«Βέλη» Biden προς OPEC+ για την απόφαση διατήρησης της παραγωγής πετρελαίου

«Βέλη» Biden προς OPEC+ για την απόφαση διατήρησης της παραγωγής πετρελαίου
Ο Biden αντιμετωπίζει πιέσεις για να ανακόψει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας

Δεν δέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει τη μηνιαία παραγωγή πετρελαίου στα 400.000 βαρέλια, εν μέσω των μεγάλων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές ενέργειας, o Joe Biden. Όπως μάλιστα, αναμεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση εξετάζει εάν θα αξιοποιήσει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη χρήση του αποθέματος αφού ο πετρελαιοπαραγωγός όμιλος, που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, απέρριψε το αίτημά του για μεγάλη αύξηση της παραγωγής και παρέμεινε στο σχέδιό του για σταδιακές μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (5/11), η υπουργός Ενέργειας, Jennifer Granholm δήλωσε πως «εξετάζεται πιθανή απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου, για να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης».

Οι πιέσεις στον Biden

Ο Biden αντιμετωπίζει πιέσεις για να ανακόψει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας καθώς η ανάκαμψη από την πανδημία οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενώ οι αυξανόμενες τιμές στην αντλία αποτελούν πολιτικό κίνδυνο για οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ, το υψηλό ενεργειακό κόστος και ο αυξανόμενος πληθωρισμός απειλούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγάλουν την οικονομία από το σοκ του COVID και να εφαρμόσει την ατζέντα της.

Τέλος, οι συνεργάτες του προέδρου τονίζουν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις χώρες της Δύσης να κατηγορούν τη Ρωσία για το ότι καθυστερεί σκόπιμα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης