Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκθεση BP: «Μάστιγα» για την απεξάρτηση του άνθρακα η Ασία- Ειρηνικός - Γραφήματα

Έκθεση BP: «Μάστιγα» για την απεξάρτηση του άνθρακα η Ασία- Ειρηνικός - Γραφήματα
Η εξεταζόμενη περιοχή αντιπροσώπευε το 52% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα την περασμένη περίοδο

Η Ασία-Ειρηνικός φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους ρυπαντές άνθρακα στον κόσμο - και οι ειδικοί λένε ότι μεγάλο μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εξαρτάται από το γεγονός ότι οι ασιατικές χώρες θα περικόψουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα.

Η περιοχή αντιπροσώπευε το 52% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Στατιστικής Επιθεώρησης της Παγκόσμιας Ενέργειας της BP. Μάλιστα, μόνο η Κίνα συνέβαλε στο 59% των εκπομπών της περιοχής, ενώ η Ινδία το 13,7%, έδειξε η έκθεση. Την περασμένη Πέμπτη, 28 χώρες προσχώρησαν σε μια διεθνή συμμαχία αφιερωμένη στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, αλλά οι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία -δεν υπέγραψαν.

«Αργή η μετάβαση στις ΑΠΕ»

Όπως αναμεταδίδει το CNBC, o άνθρακας αντιπροσώπευε περισσότερο από το ¼ της παγκόσμιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας. Ελαφρώς λιγότερο από το ήμισυ —ή περίπου το 47,8%— της ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ασία-Ειρηνικό πέρυσι προήλθε από άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης της BP. Αυτό το ποσοστό κατανάλωσης άνθρακα είναι το υψηλότερο μεταξύ των γεωγραφικών ομάδων που παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία περιελάμβανε την Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

«Η απομάκρυνση της περιοχής από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές παρέμεινε «πολύ αργή. Χωρίς πρόοδο στην πολιτική, η μελλοντική ανάπτυξη της Ασίας εξακολουθεί να φαίνεται υπερβολικά εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα τον άνθρακα», δήλωσε ο Gavin Thompson, αντιπρόεδρος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στην Wood Mackenzie.

45_14.JPG

Οι δεσμεύσεις των χωρών της Ασίας

Οι ασιατικές χώρες που έχουν ανακοινώσει τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα είναι οι εξής:

Η Κίνα, η οποία είπε ότι οι εκπομπές άνθρακα της θα κορυφωθούν μέχρι το 2030 προτού γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Δεσμεύτηκε επίσης να σταματήσει την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο εξωτερικό.

Η Ινδία, η οποία στοχεύει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2070.

Η Ιαπωνία, η οποία δεσμεύτηκε να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Η Ινδονησία - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο - στοχεύει να καλύψει το 23% των ενεργειακών αναγκών της με ανανεώσιμες πηγές έως το 2025 και να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2060.

46.JPG

Ο ρόλος της Κίνας και της Ινδίας

Η χρήση του άνθρακα είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που χωρίζουν τις προηγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν τη ζημιά στο περιβάλλον. Η Ινδία υποστήριξε προηγουμένως ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες συνέβαλαν ελάχιστα στις εκπομπές άνθρακα στο παρελθόν και προέτρεψε τις ανεπτυγμένες χώρες να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο. Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εκπομπής άνθρακα στον κόσμο.

Η Κίνα - ο μεγαλύτερος εκπομπός διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο - ζήτησε επίσης από τις ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τους αναπτυσσόμενους ομοτίμους τους να κάνουν περισσότερα.

Τέλος, η κοινοπραξία Climate Action Tracker, η οποία παρακολουθεί τις ενέργειες, τις πολιτικές και τους στόχους της κυβέρνησης για το κλίμα, αξιολόγησε τις δεσμεύσεις τόσο από την Κίνα όσο και από την Ινδία ως «εξαιρετικά ανεπαρκείς»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης