Σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζει η Αγορά της Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς έχουν περιοριστεί σημαντικά οι διακυμάνσεις και ο χάσμα μεταξύ ανώτατης και κατώτατης τιμής στη διάρκεια της ημέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις αρχές Οκτωβρίου το volatility στην Αγορά Επόμενης ημέρας κινούνταν μεταξύ 30% και 40% πλέον έχει μειωθεί στο 15%, ένα ποσοστό που θεωρείται φυσιολογικό και που δείχνει ότι έχει περιοριστεί η νευρικότητα του προηγούμενου διαστήματος.
Βεβαίως η μέση τιμή του ηλεκτρισμού σε ημερήσια αλλά και μηναία βάση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα γεγονός που αποδίδεται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, στη μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και στην άνοδο της τιμής του CO2 που επίσης έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 60 ευρώ/τόνο.
Έτσι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στα 198,3 ευρώ/MWh και ήταν ανάλογη αν όχι χαμηλότερη με τις τιμές στις γειτονικές αγορές.
Για παράδειγμα η μέση τιμή της ιταλικής αγοράς ήταν στα 212 ευρώ/MWh, της βουλγαρικής στα 188 ευρώ/MWh και της σερβικής στα 201 ευρώ/MWh.
Αποκλιμάκωση των τιμών αγοράς από τον Μάρτιο
Ενδεικτική σε ότι αφορά το μίγμα είναι η σημερινή αγορά που διαμορφώθηκε στα 218,85 ευρώ/MWh. H συμμετοχή 49,7% του φυσικού αερίου και μόλις 15,5% των ΑΠΕ. Σημαντική είναι και η συνεισφορά των εισαγωγών κατά 20,7% ενώ οι λιγνίτες καλύπτουν μόλις το 6,1% του μίγματος και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 2,9%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για αρκετό διάστημα ακόμη και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα των 50 και 60 ευρώ/MWh.
Ωστόσο όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά θα οδηγήσει σε νέα χαμηλότερα επίπεδα και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα forward συμβόλαια φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 κινούνται στα 80 ευρώ/MWh αρχικά και στη συνέχεια καταγράφεται μείωση στα 72,5 ευρώ/MWh, τον Μάρτιο στα 49 ευρώ/MWh και τον Απρίλιο και στα 42 τον ευρώ/MWh. Μάλιστα η πρόβλεψη είναι ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022 η τιμή του φυσικού αερίου θα έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 40 ευρώ/MW.
Η ταχεία μετάβαση θα έχει θύματα
Οι εκτιμήσεις αυτές ακόμη και εάν δεν επιβεβαιωθούν πλήρως, δηλαδή ακόμη εάν η τιμή του φυσικού αερίου σταθεροποιηθεί λίγο υψηλότερα ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκτόνωση της παρούσας κατάστασης.
Μάλιστα η αγορά θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις όποιες αυξήσεις της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αν και θεωρεί ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα με το φυσικό αέριο.Πάντως οι ίδιες πηγές ασκούν αυστηρή κριτική στην επιλογή της ΕΕ να προωθήσει με ταχύτητα την ενεργειακή μετάβαση. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αν είχε επιλεγεί βραδύτερη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ενδεχομένως το κόστος να ήταν μεγαλύτερο αλλά θα διαχεόταν σε μεγαλύτερο χρόνο και θα ήταν πιο εύκολο για τις κοινωνίες να το απορροφήσουν. Δυστυχώς επελέγη η ταχεία μετάβαση που θα έχει θύματα.
www.worldenergynews.gr