Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τρεις κατηγορίες για τους Σταθμούς Αποθήκευσης, ποιά ενισχύεται - Το Α΄ δίμηνο του 2022 το νέο καθεστώς των διαγωνισμών

Τρεις κατηγορίες για τους Σταθμούς Αποθήκευσης, ποιά ενισχύεται - Το Α΄ δίμηνο του 2022 το νέο καθεστώς των διαγωνισμών
Μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο των υφιστάμενων αδειών και εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης

Από μηδενική βάση διαμορφώνεται το πλαίσιο για τη δημιουργία σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει αναθεώρηση του συνόλου των αδειών που έχουν χορηγηθεί από τη ΡΑΕ αλλά και των εκκρεμών αιτήσεων, θέτοντας εκτός χρηματοδοτικής στήριξης τους σταθμούς αποθήκευσης που δεν συνοδεύουν έργα ΑΠΕ και απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προβλέπει τρεις κατηγορίες έργων εκ των οποίων χρηματοδότηση θα λαμβάνουν μόνο οι σταθμοί ΑΠΕ που συνδυάζονται με αποθήκευση και οι οποίοι δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Έτσι εκτός ενίσχυσης μένουν οι σταθμοί αποθήκευσης που αποτελούνται μόνο από συσσωρευτές, αλλά και οι σταθμοί ΑΠΕ που διαθέτουν μεν συσσωρευτές αλλά απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει, τις εξής τρεις κατηγορίες αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας:

Πρώτον: Έργα αμιγούς αποθήκευσης δηλαδή μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης.
Δεύτερον: Έργα ΑΠΕ συνδυασμένα με μονάδες αποθήκευσης, τα οποία χωρίζονται σε δυο υπό κατηγορίες και συγκεκριμένα:
Σταθμοί ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ). Τα έργα αυτά είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ.
Σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης και μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο. Τα έργα αυτά δεν θα λαμβάνουν ενίσχυση.
Τρίτον: Καταναλωτές με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης. Και τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη, ενέργειας στο δίκτυο. Έτσι εφόσον τα έργα έχουν δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης. Στην περίπτωση που δεν έχουν δυνατότητα έγχυσης στο δίκτυο δεν θα απαιτείται η αδειοδότηση.

Mεταβατικές διατάξεις για τις αδειοδοτήσεις της αποθήκευσης

Το νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα, θα περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για τη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο των υφιστάμενων αδειών και των εκκρεμών αιτήσεων για την αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και προβλέψεις για τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι οι άδειες αλλά και οι εκκρεμούσες αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ξεπερνούν τα 9 GW ενώ προβλέπεται ότι θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση έργα της τάξεως των 700-750 MW.
Πρέπει να αναφερθεί ότι το νομοσχέδιο δεν θα προβλέπει τη διαδικασία διενέργειας των διαγωνισμών για λειτουργική ενίσχυση της ενέργειας των σταθμών αποθήκευσης, καθώς αναμένεται η οριστική έγκριση από την Κομισιόν του νέου καθεστώτος για τους διαγωνισμούς έργων ΑΠΕ που θα ισχύσει έως το 2025. Εκτιμάται ότι το νέο καθεστώς των διαγωνισμών θα προσδιοριστεί το πρώτο δίμηνο του 2022.
Όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργικό συμβούλιο σκοπός του νέου καθεστώτος για τα έργα αποθήκευσης είναι η ορθολογική οργάνωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και ο καθορισμός του πλαισίου ενίσχυσης που θα διέπει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που συνδυάζονται με εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Επιπρόσθετα, εισάγονται προβλέψεις για τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι με το νομοσχέδιο:

  • Ρυθμίζεται διακριτά η ενεργειακή δραστηριότητα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Εισάγεται η απαραίτητη νομοθετική πρόβλεψη για τη χορήγηση διαφορετικών κατηγοριών αδειών.
  • Εισάγονται προβλέψεις σχετικά με τη χωροθέτηση των μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αποσαφηνίζονται τα θέματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων.
  • Προβλέπεται η χορήγηση ενισχύσεων ανάλογα με τη μορφή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
  • Επιτυγχάνεται η ορθολογική οργάνωση του θεσμικού πλαισίου, η επιτάχυνση της υλοποίησης των εν λόγω έργων και η οικονομικά αποδοτικότερη διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική αγορά ενέργειας, σύμφωνα με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).


Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής από συμβατικά καύσιμα.

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης