Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, επήλθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 87,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunseap, του μεγαλύτερου παίκτη κατανεμημένης ηλιακής ενέργειας και ενός εκ των 4 κορυφαίων παικτών ηλιακής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία. Από την υπογραφή μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η EDPR έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μερίδιό της σε 91,4%.
Η συμφωνία επετεύχθη μέσω σύναψης συμφωνίας με τους βασικούς μετόχους της Sunseap έναντι συνολικού τιμήματος 0,6 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει επιχειρηματική αξία ύψους 870 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες συνήθεις υπάρχουσες προϋποθέσεις.
Ο Miguel Stilwell d'Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP & EDP Renewables, δήλωσε: "Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τη Sunseap για τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, δημιουργώντας μια νέα περιφερειακή πλατφόρμα και καθιστώντας την EDPR ως έναν πραγματικά παγκόσμιο παίκτη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στρατηγική και το όραμα της Sunseap ταιριάζει απόλυτα με τον ηγετικό ρόλο, που διαδραματίζει η EDP στο πλαίσιο της τρέχουσας ενεργειακής μετάβασης, ενώ η γνώση και το ιστορικό της στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, σε συνδυασμό με την κλίμακα και την τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη της EDPR, θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε πλήρως τη δυναμική των εν λόγω αγορών".
Η συμφωνία αυτή θα εδραιώσει περαιτέρω την παγκόσμια ηγετική θέση της EDPR, εξασφαλίζοντας μια πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αξιοποίηση της ανάπτυξης στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (APAC), μέσω ενός βασικού παίκτη όπως η Sunseap, ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά στο γεωγραφικό και τεχνολογικό αποτύπωμα της EDPR.
Η Sunseap είναι μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με επίκεντρο την ηλιακή ενέργεια, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και απασχολεί περισσότερους από 400 υπαλλήλους σε 9 αγορές, συγκεκριμένα στη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας της ηλιακής ενέργειας, μέσω ενός μοντέλου κατασκευής, ιδιοκτησίας και λειτουργίας επίγειων, σε στέγες, και πλωτών φωτοβολταϊκών έργων κλίμακας κοινής ωφέλειας, με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια χαμηλού κινδύνου, με υγιείς αντισυμβαλλόμενους και μακροχρόνιες πελατειακές σχέσεις.
Το χαρτοφυλάκιο της Sunseap περιλαμβάνει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 5,5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: λειτουργικά και υπό κατασκευή ηλιακά έργα 540 MW, 127 MW εξασφαλισμένης δυναμικότητας και έναν αγωγό 4,8 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Ιδανικό ταίριασμα για τις φιλοδοξίες της EDPR στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC)
Η Sunseap συμπληρώνει την EDPR τόσο γεωγραφικά όσο και τεχνολογικά και επιτρέπει στην εταιρεία να ενισχύσει την παγκόσμια ηγετική της θέση σε όλες τις βασικές αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η EDPR ανοίγεται πλέον σε αγορές με σημαντική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 200 GW/έτος, που αντιπροσωπεύει το ~75% της αναμενόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης (2020-2030).
Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στην EDPR να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή APAC με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και μια έμπειρη ομάδα, παρέχοντας πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στην εν λόγω περιοχή.
Η περιοχή της ΑΡΑC περιλαμβάνει 4,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους με τη ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται χάρη στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, την ταχεία αστικοποίηση και εκβιομηχάνιση και την αύξηση του πληθυσμού. Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή APAC παράγουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα καύσιμα.
Η ΑΡΑC αποτελεί βασική αγορά ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας το ~55% των παγκόσμιων προσθηκών δυναμικότητας 2020-30, με την ηλιακή ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 65% της ανάπτυξης στην APAC, αντανακλώντας τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη στην περιοχή και την ισχυρή ώθηση για την ενεργειακή μετάβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανέλαβαν πρόσφατα δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές (για το 2060, το 2050 και το 2050 αντίστοιχα).
Η εδραίωση της πλατφόρμας στην APAC εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου 2021-25 της EDPR, σύμφωνα με το οποίο η EDPR αναμένει να επενδύσει περίπου 1,4 GW σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης της τάξεως των 20 GW μέχρι το 2025, παρέχοντας προβολή στην ανάπτυξη και ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική της θέση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η EDPR θα έχει παρουσία σε 25 διεθνείς αγορές.
Η δέσμευση για την περιοχή της Ασίας υλοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με την είσοδο της EDPR στο Βιετνάμ, μέσω συμφωνίας με την Trina Solar, τον κορυφαίο πάροχο φωτοβολταϊκών και έξυπνων ενεργειακών λύσεων παγκοσμίως.
Η Credit Suisse ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της EDPR για την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας, ενώ η Baker McKenzie Wong & Leow ενήργησε ως νομικός σύμβουλος.
www.worldenergynews.gr