Δηλαδή, παράλληλα με τον ετεροχρονισμένο λογιστικό συμψηφισμό αυτοπαραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας που προβλέπει το σημερινό πλαίσιο του net-metering, θα υπάρξει και ένα νέο πλαίσιο μέτρησης και τιμολόγησης το οποίο θα βασίζεται στον φυσικό συμψηφισμό, δηλαδή στην καθαρή διακινούμενη ενέργεια από και προς το δίκτυο διανομής, η οποία θα προκύπτει από το στιγμιαίο ισοζύγιο ζήτησης και αυτοπαραγωγής στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του κάθε χρήστη.
Με τον συγκεκριμένο τρόπο, οι καταναλωτές θα χρεώνονται την ενέργεια που απορροφούν από το δίκτυο σε τιμή λιανικής, αλλά θα αποζημιώνονται για την εξαγόμενη στο δίκτυο περίσσεια ενέργειας σε διαφορετική τιμή η οποία θα αντανακλά το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.
Έρχεται η απόφαση για τα δεκαράκια φωτολταϊκά
Το ερχόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα έρθει και η πολυαναμενόμενη (εδώ και μια διετία) Υπουργική Απόφαση για τα δεκαράκια φωτοβολταϊκά στις στέγες, τα οποία θα αφορούν πιθανώς μόνο τους οικιακούς καταναλωτές. Σε εφαρμογή της τροπολογίας που είχε προστεθεί στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση το οποίο ψηφίστηκε προσφάτως, η σχετική ΥΑ θα περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες (το παλιό πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2009 και είχε σταματήσει το 2019, αν και παρέμενε ανενεργό ήδη από το 2013).
Έτσι, οι οικιακοί καταναλωτές, θα μπορούν να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθιστούν.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ευνοεί ιδιαιτέρως τα εξοχικά σπίτια, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται παρά λίγες ημέρες τον χρόνο. Το νέο πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στο δίκτυο με τιμή στα 8,7 λεπτά η κιλοβατώρα αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η ταρίφα να είναι και υψηλότερη , δηλαδή αυξημένη, σε σχέση με εκείνη που αποζημιώνονται οι υπόλοιποι παραγωγοί.
Μέχρι 10 Κιλοβάτ το όριο
H Υπουργική Απόφαση, μεταξύ άλλων, θα καθορίζει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, τη χρονική διάρκεια του Ειδικού Προγράμματος, τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση και την διαδικασία. Δηλαδή τρόπος υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, το περιεχόμενο των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει συστήματα 10 κιλοβάτ (kWp).
Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα μπορούν να εγκαθίστανται επί κτιρίων, όχι μόνο στη στέγη, αλλά και στο δώμα ή ακόμη και στα στέγαστρα των βεραντών, στις προσόψεις των κτισμάτων και στα σκίαστρα, καθώς και σε βοηθητικούς χώρους κτιρίου, όπως είναι οι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης, ενώ θα μπορούν να εγκατασταθούν και στο έδαφος.
Επίσης, έχει οριστικοποιηθεί και το νομοσχέδιο για τη β΄ φάση εκσυγχρονισμού της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, στο οποίο όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, πιθανώς θα περιληφθούν και οι ρυθμίσεις για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιθανώς για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
www.worldenergynews.gr