Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Modi: H Ινδία στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2070

Modi: H Ινδία στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2070

Η Ινδία θα αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα από περίπου 38% πέρυσι σε 50% έως το 2030

 

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας χρησιμοποίησε τη Δευτέρα τις συνομιλίες για το κλίμα COP26 για να ανακοινώσει το 2070 ως στόχο για τη χώρα του να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, δύο δεκαετίες μετά ​​από αυτό που λένε οι επιστήμονες για να αποφευχθούν οι καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, ο Narendra Modi υπερασπίστηκε την Ινδία, καθώς έμεινε πιστή στις δεσμεύσεις της για το κλίμα «στο πνεύμα και στο γράμμα» και σημείωσε ότι η χώρα του περιείχε το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ήταν υπεύθυνη μόνο για το 5% των παγκόσμιων εκπομπών.

Ο Modi ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα από περίπου 38% πέρυσι σε 50% έως το 2030.

Αξιωματούχος της COP χαιρέτισε τη δέσμευση για το 2030, αλλά εξέφρασε την έκπληξή του για τον στόχο του 2070, ο οποίος είναι πέρα ​​από τον καθαρό μηδενικό στόχο της Κίνας για το 2060 και εκτίμησε ότι υπάρχει ελπίδα η Ινδία να φέρει το 2070 νωρίτερα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απέρριψε εκκλήσεις να ανακοινώσει έναν καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα και απάντησε ότι είναι πιο σημαντικό για τον κόσμο να χαράξει αξιόπιστα μονοπάτια για τη μείωση των εκπομπών.

Οι στόχοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θέσει ως στόχο το 2050 να φτάσουν το καθαρό μηδέν, οπότε θα εκπέμπουν μόνο μια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που μπορούν να απορροφηθούν από δάση, καλλιέργειες, εδάφη και εκκολαπτόμενη «τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα». .

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν θέσει και οι δύο, στόχους για το 2060, αλλά οι επικριτές λένε ότι αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς νόημα χωρίς απτή δράση τώρα.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει στο μισό τις παγκόσμιες εκπομπές έως το 2030 και να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην ομιλία του, ο Modi ζήτησε επίσης μια παγκόσμια ώθηση για την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων ζωής.

«Αντί για αλόγιστη και καταστροφική κατανάλωση χρειαζόμαστε προσεκτική και σκόπιμη χρήση», είπε, αναφέροντας τις επιλογές των καταναλωτών σε τομείς από τη συσκευασία έως τη διατροφή.

«Αυτές οι επιλογές, που έγιναν από δισεκατομμύρια ανθρώπους, μπορούν να πάνε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής ένα βήμα παραπέρα», είπε.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης