Στενή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για τη θωράκιση και αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών πραγματοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Ομάδα Έκτακτης Επέμβασης Καμένων Εκτάσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία παρουσίασε την έκθεσή της για τα έργα ανασυγκρότησης που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς και προτάσεις για την προστασία και αποκατάστασή τους.
Η παρουσίαση των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, η βασική μας προτεραιότητα είναι η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και η προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης». «Οι Αμερικανοί επιστήμονες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκταση των εργασιών στις πυρόπληκτες περιοχές και την ταχύτητα με την οποία υλοποιήθηκαν. Μας συνέστησαν να συνεχίσουμε την εξαιρετική δουλειά προκειμένου, με άρτιο τρόπο, να προστατέψουμε από τυχόν πλημμύρες τις περιοχές και τους οικισμούς που υπέστησαν πλήγμα από τις πυρκαγιές», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Όπως διαπίστωσαν τα μέλη της Ομάδας Έκτακτης Επέμβασης Καμένων Εκτάσεων, στην οποία συμμετέχουν ορισμένοι από τους πιο καταρτισμένους επιστήμονες των ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα σωστά μέτρα για την αναγέννηση των καμένων εκτάσεων. Σε συνδυασμό με τη διαδικασία της φυσικής αποκατάστασης, είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου».
Όπως έγινε γνωστό, το κλιμάκιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρέμεινε στην Ελλάδα για 15 ημέρες και επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές στη Βόρεια Εύβοια, την Αρχαία Ολυμπία και τα Βίλια Αττικής.
Σύμφωνα με την έκθεση των Αμερικανών επιστημόνων, το ΥΠΕΝ και οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά για τη σύνταξη των σχετικών μελετών και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, η εκτίμησή τους για την κατασκευή των αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα και κορμοφράγματα) είναι πως η εφαρμογή τους είναι πολύ υψηλότερων προδιαγραφών από ό,τι στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η βλάστηση στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας έχει αρχίσει να αναγεννάται σταδιακά, καθώς το έδαφος δεν έχει υποστεί σημαντική ζημιά από τις πυρκαγιές.
Οι εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ προτείνουν, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να υπάρξει ταχεία κινητοποίηση στο ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων.
Για αυτόν τον σκοπό προτείνουν τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων (ΕΜΥ, ΥΠΕΝ, υπουργείο Υποδομών, υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) για αποτελεσματική πρόγνωση των φαινομένων και προειδοποίηση των πολιτών.
Τέλος, ο κ. Αραβώσης, τόνισε: «Από την παρουσίαση του κλιμακίου των Αμερικανών ειδικών προέκυψε ότι τα έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται στην Εύβοια και τις άλλες περιοχές ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θα πρότειναν και εκείνοι. Μάλιστα, εντυπωσιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Το κλιμάκιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρουσίασε προτάσεις τις οποίες θα λάβουμε υπόψη στον σχεδιασμό για την αποκατάσταση και προστασία των πυρόπληκτων περιοχών».
www.worldenergynews.gr