Λίγα 24ωρα απέμειναν πριν από την από την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη. Σύμφωνα με το Bloomberg εγείρονται σημαντικά ερωτήματα ως προς την επιτυχία και την αποτελεσματικότητά της στο μείζον θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Διάσκεψη θα λάβει μέρος στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι της 12 Νοεμβρίου.
Τα σοβαρά θέματα
Η κατάσταση υπογραμμίζει ένα πρόβλημα που απειλεί να διαλύσει κάθε ελπίδα για μια ουσιαστική συμφωνία στις συνομιλίες της Γλασκώβης. Οι διαπραγματεύσεις καθοδηγούνται από μια απλή αρχή: Οι ανεπτυγμένες χώρες που πλούτισαν με τη ρύπανση συμφώνησαν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη, ώστε τα φτωχότερα έθνη να μπορούν να απελευθερωθούν από τον άνθρακα και να προσαρμοστούν σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται.
Ως αρχή, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν να κινητοποιήσουν χρηματοδότηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2020. Έχουν πέσει πολύ μακριά, με το τελευταίο σχέδιο να δείχνει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο το 2023. Αυτή η αποτυχία έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή δυσαρέσκειας μεταξύ των αναπτυσσόμενων εθνών και ένας λόγος δυσπιστίας σε περαιτέρω υποσχέσεις.
Επίσης, σημαντικό θέμα είναι η απουσία εκπροσώπησης μικρών νησιωτικών κρατών, όπως έγινε με το Μάλι το 2003. Με έναν αριθμό επικαλυπτόμενων θεμάτων ημερήσιας διάταξης, καθίσταται σχεδόν αδύνατο για τέτοιες χώρες να ακουστούν.
Ο παράγοντας «πανδημία»
Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο φέτος λόγω της πανδημίας και της ανισότητας στη διανομή των εμβολίων. Αφού ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν να αναβληθούν οι συνομιλίες έως ότου μπορέσουν να παρευρεθούν περισσότεροι άνθρωποι, το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρθηκε να καλύψει τα τέλη καραντίνας στα ξενοδοχεία.
«Η διασφάλιση ότι οι φωνές εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, είναι προτεραιότητα», είπε ένας εκπρόσωπος της COP26. «Εργαζόμαστε ακούραστα με όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Σκωτίας και του ΟΗΕ, για να διασφαλίσουμε μια χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμη και ασφαλή σύνοδο κορυφής στη Γλασκώβη» συμπλήρωσε.
Η έλλειψη συμμετεχόντων από αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσε να σημαίνει ότι κρίσιμα ζητήματα παραβλέπονται, λέει ο Shine. πρώην μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της UNFCCC, η οποία είναι επιφορτισμένη να βοηθά αυτά τα έθνη. Για παράδειγμα, ακτιβιστές πιέζουν για περισσότερες συζητήσεις σχετικά με τα κεφάλαια για απώλειες και ζημιές, τα οποία θα βοηθούσαν τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Τέλος οι στόχοι και τα μέτρα για τα οποία δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν οι χώρες μέχρι το 2030 χαρακτηρίζονται ως μη ρεαλιστικά. Ακόμη και η οικοδέσποινα χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου, που παρουσίασε την στρατηγική της λίγες μέρες πριν, η οποία περιλαμβάνει επενδυτικά προγράμματα ύψους 90 δις λιρών, δέχτηκε έντονη κριτική από περιβαλλοντολόγους.
www.worldenergynews.gr