Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Birol: «Κάτω από τη βάση» οι επιδόσεις των κυβερνήσεων στην καθαρή ενέργεια

Birol: «Κάτω από τη βάση» οι επιδόσεις των κυβερνήσεων στην καθαρή ενέργεια
Oι δαπάνες είναι εξαιρετικά ανισορροπημένες γεωγραφικά – με το μεγαλύτερο μέρος τους να πραγματοποιείται σε προηγμένες οικονομίες

Οι δαπάνες για καθαρή ενέργεια ανέρχονται στο 3% των δαπανών που έχουν μέχρι στιγμής κινητοποιήσει οι κυβερνήσεις για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους μετά την πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Μάλιστα, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι σε ανοδική τροχιά, με φέτος να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην ιστορία. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από το Sustainable Recovery Tracker του IEA, οι κυβερνήσεις αύξησαν το ποσό των δαπανών τους για την ανάκαμψη της οικονομίας που προορίζονται για επενδύσεις καθαρής ενέργειας κατά 20% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η ανισομέρεια των δαπανών

Ωστόσο, οι δαπάνες είναι εξαιρετικά ανισορροπημένες γεωγραφικά – με το μεγαλύτερο μέρος τους να πραγματοποιείται σε προηγμένες οικονομίες και όχι στον αναπτυσσόμενο κόσμο – και εξακολουθεί να υπολείπεται του τι χρειάζεται για να τεθεί σε συνεχή μείωση οι παγκόσμιες εκπομπές CO2.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol δήλωσε: «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας άνισης και μη βιώσιμης ανάκαμψης από την περσινή οικονομική κρίση – μια ανάκαμψη που συνίσταται σε τεράστια αύξηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων.

Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G20 και της Διάσκεψης COP26 για την Κλιματική Αλλαγή, οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμες να οδηγήσουν σε μαζική κλιμάκωση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια παγκοσμίως και να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν ασφαλέστερο δρόμο.

Το σχέδιο του ΙΕΑ

Ο ΙΕΑ παρουσίασε τον Ιούλιο ένα σχέδιο για την παρακολούθηση της βιώσιμης ανάκαμψης. Ειδικότερα, συνιστούσε ετήσιες δαπάνες 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για μέτρα καθαρής ενέργειας παγκοσμίως για μια περίοδο τριών ετών. Αυτά  θα μπορούσαν να συμβαδίσουν με τους διεθνείς κλιματικούς στόχους, ενώ θα τονώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες προηγμένες οικονομίες –συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών– βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας και έγκρισης νέων επενδυτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες – όπου η πλειονότητα των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια πρέπει να πραγματοποιηθεί την επόμενη δεκαετία – μένουν πίσω.

Ο Birol συμπλήρωσε: «Το έλλειμμα στις δαπάνες βιώσιμης ανάκαμψης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια λύση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης