Τελευταία Νέα

Joe Doucet: Ο εμπνευστής των οικιακών ανεμογεννητριών τοίχου - Βίντεο

Joe Doucet: Ο εμπνευστής των οικιακών ανεμογεννητριών τοίχου - Βίντεο
Σύμφωνα με τον σχεδιαστή, η ιδέα του μπορεί να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού

Ο αριθμός των ανεμογεννητριών σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί εκθετικά χάρη στην κατακόρυφη πτώση του κόστους. Μέχρι τώρα, όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τεράστια πάρκα ανεμογεννητριών σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα.

Σε αντίθεση μάλιστα με τους ηλιακούς συλλέκτες, οι οικιακές ανεμογεννήτριες είναι λιγότερο προσιτές και προσβάσιμες. Αυτό γιατί θεωρούνται πολύ δυσκίνητες και εξαρτώμενες από τον άνεμο, και αυτό είναι πιο εμφανές στις αστικές περιοχές.

Η πρόταση

Η συγκεκριμένη λοιπόν κατάσταση αποτέλεσε αφορμή έμπνευσης τον σχεδιαστή και επιχειρηματία Joe Doucet, ο οποίος πήρε σκέφτηκε να καλύψει το κενό στην εργαλειοθήκη παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μια out-of-the-box λύση. Δηλαδή, αντί να περιμένει τα αποτελέσματα του ανέμου, εφηύρε μια επίπεδη ανεμογεννήτρια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ενσωματωθεί σε τοίχους.

Το τοίχωμα του στροβίλου αποτελείται από ένα πλέγμα τετράγωνων υαλοπινάκων που περιστρέφονται κατά μήκος 25 αξόνων. Ο πρωτότυπος τοίχος έχει μήκος 25 πόδια (7,5 μέτρα) και ύψος 2,5 μέτρα, αλλά μπορεί να κλιμακωθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε διάσταση. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο αρθρωτό πάνελ θα μπορούσε να διασυνδεθεί με άλλα παρόμοια, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τώρα μεμονωμένα ηλιακά πάνελ για να καλύψουν μια ταράτσα.

Το εξωπραγματικό αποτέλεσμα

Και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόταση μοιάζει με φανταχτερή εγκατάσταση κινητικής τέχνης, ο Doucet ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην Fast Company ότι ένα μέσο αμερικανικό σπίτι με τη μία πλευρά του να καλύπτεται από έναν τοίχο στροβίλου θα μπορούσε να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές του ανάγκες (10.000 κιλοβατώρες/έτος).

Αυτό βασίζεται σε προσομοιώσεις που προφανώς υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τη δύναμη του ανέμου προς την ανεμογεννήτρια. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν επαληθευτεί ή αξιολογηθεί από ανεξάρτητες πηγές. Επομένως, υπάρχει μια επιφυλακτικότητα ως προς την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Επίσης, είναι δύσκολο να παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτή η ιδέα στις πόλεις, αφού υπάρχουν εμπόδια, όπως τα ψηλά κτίρια και οι πολυκατοικίες που εμποδίζουν τη σφοδρότητα και ένταση του ανέμου. Σύμφωνα με τον Doucet, η εφεύρεσή του μπορεί να ανθίσει σε εμπορικά κτίρια μεγάλης κλίμακας, όπως εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και σούπερ μάρκετ — ακόμη και μέσα σε πολυσύχναστες και «στριμωγμένες» πόλεις. Οι συμβατικές ανεμογεννήτριες καταλαμβάνουν πολλή ακίνητη περιουσία, μπορεί να είναι θορυβώδεις και θεωρούνται ως οπτικές «πληγές», γεγονός που αφαιρεί την ελκυστικότητά τους.

Τέλος, ο Doucet στην παρούσα φάση συνάπτει συμφωνίες με αρκετούς κατασκευαστές για να φέρει το σχέδιό του στην αγορά. Σε συνδυασμό με τα ηλιακά πάνελ, αυτά τα τοιχώματα του στροβίλου θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα στις πόλεις.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης