Ενέργεια

Oilprice:Το ενεργειακό bet της Σαουδικής Αραβίας σε κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 110 δισ. δολ - Τα ερωτηματικά

Oilprice:Το ενεργειακό bet της Σαουδικής Αραβίας σε κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 110 δισ. δολ - Τα ερωτηματικά
Το Jafurah εκτιμάται ότι διαθέτει 200 ​​τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και η Aramco αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024

Με πολλά επιχειρήματα και σχέδια κινείται η Σαουδική Αραβία προς την ενεργειακή μετάβαση, προσπαθώντας να υπακούσει στις επιταγές των αναγκών του σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Oilprice, ο ισχυρισμός αυτός προς καθαρότερη ενέργεια είναι επίσης εξαιρετικά παραπλανητικός και φαίνεται επίσης ότι ευθυγραμμίζεται με τις υποτιθέμενες προσπάθειες της χώρας να ασκήσει πιέσεις στον ΟΗΕ για να υποβαθμίσει την ανάγκη να απομακρυνθούν γρήγορα από τα ορυκτά καύσιμα.

Το 2020 η χώρα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δαπανήσει τουλάχιστον 110 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο φυσικού αερίου Jafurah, με την πρόθεση να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο έως το 2030, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου εκείνη την εποχή.  

Στην ουσία του θέματος

Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες, το κοίτασμα Jafurah έχει εκτιμώμενα 200 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου (TcF), αριθμός που πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο όλων των άλλων εκτιμήσεων για τα ενεργειακά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman, ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου από το project Jafurah ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα χρησιμοποιηθεί για μπλε υδρογόνο, το οποίο παράγεται με τη μετατροπή του φυσικού αερίου και τη δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα σχέδια για το Jafurah υπογραμμίζουν πώς το βασίλειο απομακρύνεται από την προηγούμενη στρατηγική του προτεραιότητα να γίνει εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Και τούτο καθώς το φυσικό αέριο είναι μεν καθαρότερο από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, αλλά ορισμένες χώρες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση του.

Οι εξαγωγές του υδρογόνου και οι στόχοι

Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco έχει δηλώσει ότι οι εξαγωγές μπλε υδρογόνου μεγάλης κλίμακας θα ξεκινήσουν πιθανώς μετά το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, η Aramco σκέφτεται να ανοίξει το πεδίο Jafurah στα ανατολικά της χώρας για ξένους επενδυτές.

Το Jafurah εκτιμάται ότι διαθέτει 200 ​​τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και η Aramco αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024.

Το βασίλειο σχεδιάζει επίσης να πουλήσει πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται με ανανεώσιμη ενέργεια, -συνήθως ηλιακή και αιολική ενέργεια-, σε μια διαδικασία που δεν δημιουργεί εκπομπές άνθρακα. Τέλος, το Ριάντ έχει θέσει ως στόχο να βάλει τέλος στην καύση πετρελαίου στις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, ώστε το φυσικό αέριο να τροφοδοτεί το μισό δίκτυο μέχρι τότε και οι ΑΠΕ να αποτελούν το υπόλοιπο ενεργειακό μείγμα.

Ωστόσο, με βάση τις εκτιμήσεις της ανεξάρτητης βιομηχανίας για την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων της Σαουδικής Αραβίας και τη συνακόλουθη αλλαγή των προτύπων ζήτησης ενέργειας, το Βασίλειο θα χρειαστεί πιθανώς παραγωγή φυσικού αερίου περίπου 23-25 ​​Bcf/d μέσα στα επόμενα 15 χρόνια μόνο για να καλύψει τη δική του ενέργεια και τη βιομηχανική ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης