Για άλλη μια φορά, ο Περιφερειάρχης του μεγαλύτερου κάμπου της χώρας, λέει «όχι» στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε κτηνοτροφικές περιοχές, ενόψει μάλιστα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, τα οποία απαιτούν διαθέσιμα βοσκοτόπια. Επιχειρηματολογώντας για μεγάλο έργο στην Ελασσόνα το οποίο θα εγκατασταθεί σε μια έκταση 1.100 στρεμμάτων στην περιοχή της Αετοράχης, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εφόσον οι τοπικές κοινωνίες – και ο δήμος - είναι αρνητικές, η Περιφέρεια θα ακολουθήσει στην ίδια γραμμή. Επεσήμανε ωστόσο, ότι θα περιμένει τις αποφάσεις του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες, πριν ληφθεί η απόφαση.
Αλλά δεν είναι μόνο οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας που διατηρούν μια αρνητική αντιμετώπιση των επενδύσεων ΑΠΕ. Στις αρχές του έτους η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για μεγάλη επένδυση που σχεδιάζεται από τις εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EDP στην Εύβοια. Έντονος είναι και ο προβληματισμός της Περιφέρειας Κρήτης για τους όρους ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, καθώς έπειτα από την ολοκλήρωση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Πελοπόννησο, αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ στο νησί.
Το μπαράζ αρνητικών γνωμοδοτήσεων, αλλά και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις προβληματίζουν το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο προωθεί την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ετοιμάζοντας τη 2η φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να βγει σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες αλλά και προωθώντας τη θέσπιση πιο σαφών και καθαρών κανόνων για το χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς εκτεταμένους οριζόντιους αποκλεισμούς.
Τι θα αλλάξει στο νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ
Το κλειδί για τη βελτίωση της κοινωνικής αποδοχής είναι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο εντός του επόμενου έτους και θα αντιμετωπίσει ζητήματα και στρεβλώσεις του παρελθόντος με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς. Θα επιτρέπει μάλιστα, τα υποκείμενα εργαλεία χωροταξικού σχεδιασμού να μπορούν να προχωρούν σε διαφοροποιήσεις, έως ένα βαθμό, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να συμμετέχουν.
Ειδικότερα, ήδη εξετάζονται από την επιστημονική ομάδα που «τρέχει» το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ, οι κανόνες που θα πρέπει να τεθούν για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε μεγάλο υψόμετρο καθώς και στα μικρά νησιά του Αιγαίου, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν περιβαλλοντικά ζητήματα και να …κατευναστούν οι εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, θα τροποποιηθούν οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ανεμογεννητριών, οι οποίες πλέον είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2009 οπότε θεσπίστηκε το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, επί υπουργίας Γ. Σουφλιά. Για τα φωτοβολταϊκά θα θεσπιστούν κανόνες για το τοπίο. Επίσης, στο νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ θα προστεθούν ειδικά κεφάλαια και για μεγάλους σταθμούς αποθήκευσης ενώ θα υπάρχουν αναφορές και σε υποδομές υδρογόνου.
www.worldenergynews.gr