Τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050 έθεσε ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco. Ένας πό τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, όπως η Σαουδική Αραβία έκανε γνωστό επίσης ότι θα συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου (ένα από τα πιο συνήθη αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) κατά 30% έως το 2030.
Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της COP26, της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, μια κρίσιμη στιγμή για να καθοριστούν οι στόχοι της παγκόσμιας μείωσης των εκπομπών άνθρακα και για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Δεν παρατά το αργό
Ταυτόχρονα, η Saudi Aramco θα συνεχίσει να επενδύει στην οικοδόμηση ικανότητας παραγωγής αργού που μειώνεται λόγω του ανοίγματος των οικονομιών σε όλο τον κόσμο. Και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει καταστήσει σαφές ότι το νέο της σχέδιο δεν θα λειτουργήσει εάν σταματήσει η χώρα να συνεχίσει να αντλεί εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για δεκαετίες. Η Σαουδική Αραβία είπε ότι θα φτάσει στο καθαρό μηδέν μέσω μιας λεγόμενης προσέγγισης κυκλικής οικονομίας άνθρακα, η οποία υποστηρίζει τη «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κατάργηση». Οι ειδικοί είπαν ότι απαιτούνται απότομες περικοπές σε όλο τον κόσμο το συντομότερο δυνατό για να διασφαλιστεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Η Σαουδική Αραβία είπε ότι η μετάβαση στις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα «θα πραγματοποιηθεί με τρόπο που θα διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο του βασιλείου στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας των παγκόσμιων αγορών ενέργειας».
Στα επιμέρους, νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η ηλεκτροκίνηση. Μέχρι το 2030, το 1/3 των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, θα είναι ηλεκτρικά.
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, οι τιμές πετρελαίου είναι αρκετά υψηλές, λόγω των μέτρων χαλάρωσης από τον κορωνοϊό. Ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman προειδοποίησε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε. «Η κρίση έχει περιοριστεί αλλά όχι απαραίτητα έχει τελειώσει».
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι, όπως η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, δέχθηκαν πιέσεις από μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, να αυξήσουν την παραγωγή γρηγορότερα.
Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι η προσεκτική πολιτική του ομίλου για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 το μήνα παραμένει κατάλληλη.Οι τιμές του αργού μπορεί να φτάσουν τριψήφια για πρώτη φορά από το 2014 το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε ο Ihsan Abdul Jabbar, υπουργός πετρελαίου του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ. Η συζήτηση γίνεται καθώς τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να μειώνονται και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν τη ζήτηση. Ο υπουργός του Ιράκ είπε ότι η χώρα του προτιμά τιμές μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι και δεν θέλει να τις δει να αυξάνονται πάνω από τα απαραίτητα επίπεδα.
www.worldenergynews.gr