Έτσι παρά το γεγονός ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως το τέλος Νοεμβρίου να έχει λάβει από την Κομισιόν το «πράσινο φως» για το Market Reform Plan και κατ΄ επέκταση για τους δυο μηχανισμούς που στόχο έχουν να στηρίξουν το ελληνικό Σύστημα εν όψει της απολιγνιτοποίησης και της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 60% της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι στιγμής τα πράγματα φαίνεται να είναι παγωμένα.
Η Μελέτη Επάρκειας που πρέπει να συνοδεύει τους δυο μηχανισμούς βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης από τον ΑΔΜΗΕ. Τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης είναι κομβικής σημασίας για την έγκριση από την Κομισιόν των δυο μηχανισμών καθώς θα πρέπει να αποδεικνύει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη στήριξης κατά αρχήν των λιγνιτικών μονάδων και εν συνεχεία των μονάδων φυσικού αερίου προκειμένου να εξασφαλίζεται η επάρκεια και η ευελιξία του συστήματος.
Για την ολοκλήρωση της Μελέτης Επάρκειας απαιτείται να έχουν προσδιοριστεί μια σειρά από δείκτες (CONE, Voll, Reliability Standard) οι οποίοι επί του παρόντος βρίσκονται κάπου μεταξύ ΡΑΕ και ΥΠΕΝ που θα προσδιορίσει τους συγκεκριμένους δείκτες με Απόφαση του υπουργού, όπως προβλέπει πρόσφατη ρύθμιση.
H αναβάθμιση του φυσικού αερίου και η επιστροφή των λιγνιτικών
Ο ΑΔΜΗΕ λοιπόν αναμένει την υπουργική απόφαση ώστε με βάση τους δείκτες που θα έχουν αποφασιστεί να «τρέξει» τα μοντέλα του και να καταλήξει σε μια μελέτη επάρκεας που θα υποβληθεί στις υπηρεσίες των Βρυξελλών.
Στόχος του ΥΠΕΝ, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είναι όλο το πακέτο να έχει εγκριθεί εντός του έτους ώστε ο μεν Μηχανισμός Στρατηγικής Εφεδρείας να λειτουργήσει από τις αρχές του 2022 έως και το τέλος του 2023 και ο CRM να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά.
Οι ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν από την αγορά, καθώς ενδιαφέρουν τα μέγιστα εκείνους που υλοποιούν ή σχεδιάζουν μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο και συνεχίζουν να μην γνωρίζουν τα δεδομένα στα οποία θα βασιστούν οι επενδύσεις τους. Οι επενδύσεις αυτές βαίνουν προς αναβάθμιση με τα νέα δεδομένα, καθώς το φυσικό αέριο έχει επανέλθει στο επενδυτικό προσκήνιο μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Παράλληλα ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης ειδικά το τελευταίο διάστημα μοιάζει να έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός, ότι οι λιγντικές μονάδες προετοιμάζονται και δουλεύουν στο φουλ, ενώ τα ορυχεία της ΔΕΗ προετοιμάζονται για τον χειμώνα.
www.worldenergynews.gr