Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε Σκρέκα για άμεση μείωση των ΥΚΩ - ΒΕΑ: Ανατιμήσεις μέχρι και 30%, ανεπαρκή τα μέτρα

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ σε Σκρέκα για άμεση μείωση των ΥΚΩ - ΒΕΑ: Ανατιμήσεις μέχρι και 30%, ανεπαρκή τα μέτρα
Mέτρα στήριξης κατά του ενεργειακού κόστους ζητούν μετά την Ελληνική Παραγωγή, ΕΒΙΚΕΝ και ΒΕΑ
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια επικρατεί μεταξύ των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων της χώρας λόγω της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους, αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις στο πακέτο μέτρων, που έχει αναγγείλει για την αντιμετώπιση της κρίσης τιμών στην ενέργεια.
Με αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 30%-40% λόγω του ενεργειακού κόστους αλλά και των αυξήσεων στα μεταφορικά και τις πρώτες ύλες, οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση, δεν έχουν παρά να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, εντείνοντας τις πιέσεις στην οικονομία εντός των συνόρων και χάνοντας ανταγωνιστικότητα σε ότι αφορά τις εξαγωγές.

Ανατιμήσεις από 10% ως 30%

Ενδεικτική της κατάστασης είναι πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας σύμφωνα με την οποία η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους θα πυροδοτήσει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων έως και 30%. Μάλιστα οι αυξήσεις έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες επιχειρήσεων με υψηλό βαθμό ενεργειακής εξάρτησης, ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνεται ανατιμητική ψυχολογία στην αγορά με αποτέλεσμα να ετοιμάζουν αυξήσεις ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΑ το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής.
Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%!
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «το 30% των επιχειρήσεων, επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση του ρεύματος καθώς η ενέργεια, αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Η αύξηση του κόστους ενέργειας, αναμφισβήτητα θα μεταφερθεί στα προϊόντα, καθώς δεν θα μπορέσει να το απορροφήσει η επιχείρηση».

ΕΒΙΚΕΝ: Μέτρα τώρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο όταν ακόμη η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ήταν γύρω στα 130 ευρώ/MWh πόσο μάλλον που τον Οκτώβριο η αντίστοιχη τιμή θα ξεπεράσει κατά πολύ 160 ευρώ/MWh.
Δεν είναι τυχαίο ότι η «Ελληνική Παραγωγή» με πρόσφατη ανακοίνωση της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού σημειώνοντας ότι οδηγούν σε επιβάρυνση κατά 20-40% του κόστους παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας. Απευθυνόμενη δε προς την κυβέρνηση τόνισε ότι είναι
«ώρα ευθύνης και αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ένα πρόβλημα που μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τον καλεί να λάβει μέτρα όσο είναι νωρίς υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με δικές του δηλώσεις υπάρχουν διαθέσιμα 138 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό των ΥΚΩ. Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η μείωση των ΥΚΩ θα πρέπει να γίνει αμέσως και όχι από την αρχή του 2022 όταν θα είναι πλέον αργά.
Αξίζει να σημειωθεί πως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ηλεκτρικό ρεύμα, κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας και αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% από αυτές. Με ποσοστά κάτω από το 10% ακολουθούν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που κάνουν χρήση των φωτοβολταϊκών, είναι ελάχιστο.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν ικανοποιούνται από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση καθώς περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, 51% που συμμετείχαν στην Έρευνα του ΒΕΑ αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα ανεπαρκή, 45,9% επαρκή σε μικρό βαθμό, με μόνο ένα 3% να θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης