Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλιματική αλλαγή: Μεταφορά πλούτου στους λίγους με επενδύσεις 150 τρισ και πληθωρισμό, ένα σενάριο της BofA

Κλιματική αλλαγή: Μεταφορά πλούτου στους λίγους με επενδύσεις 150 τρισ και πληθωρισμό, ένα σενάριο της BofA

Είναι η πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής η μεγαλύτερη "ληστεία" στην ιστορία με την συγκέντρωση του πλούτου στο ισχυρό 1%;

 

Την περασμένη εβδομάδα, η Bank of America πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στα στρατόπεδα υπέρ και κατά της κλιματικής αλλαγής, όταν δημοσίευσε έναν από τους τεράστιους τίτλους «Θεματική Έρευνα», καλύπτοντας αυτή τη φορά τον κόσμο «Transwarming» και το οποίο χρησιμεύει ως βασικός παράγοντας για τη σημερινή πραγματικότητα της προσδκίας του Net Zero, καθώς είναι μία από τις πρώτες τράπεζες που ποσοτικοποίησε το κόστος της μεγαλύτερης οικονομικής, οικολογικής και κοινωνικής αναμόρφωσης στη σύγχρονη ιστορία σύμφωνα με το zerohedge.
Το συμπέρασμα: θα απαιτηθούν τουλάχιστον 150 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις κεφαλαίου για να φτάσουμε σε έναν κόσμο «καθαρού μηδέν σε εκπομπές ρύπων» σε 30 χρόνια - που ισοδυναμεί με περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις - το διπλάσιο του τρέχοντος παγκόσμιου ΑΕΠ το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες με τη μορφή δεκάδων τρισεκατομμυρίων σε QE.
Αν οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν ρευστότητα 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μέσω QE για 30 χρόνια, θα οδηγούσαν σε σταδιακή αύξηση κατά 3% πληθωρισμού, επίπεδα που ξεπερνούν τις ήδη υφιστάμενες ανησυχίες.

Πληθωρισμός

Σύμφωνα με την BofA, η σταυροφορία κατά της κλιματικής αλλαγής, το δόγμα ESG, ο κόσμος "Net Zero", όλα έχουν να κάνουν με το πράσινο φως του μεγαλύτερου QE στην ιστορία, για τον πιο σημαντικό σκοπό στην ιστορία του πολιτισμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς το μεγαλύτερο σχέδιο μεταφοράς πλούτου στην ιστορία.

Η απλή κορύφωση <1% επιπλέον πληθωρισμού ετησίως σε ορίζοντα τριών δεκαετιών είναι το απλό σενάριο.
Κάτω από πιο επιθετικά σενάρια όπου οι κεντρικές τράπεζες επιλέγουν να απορροφήσουν είτε τους μισούς είτε τους πλήρεις λογαριασμούς απαλλαγής από τον άνθρακα μέσω ποσοτικής χαλάρωσης, οι κίνδυνοι πληθωριστικού σοκ πολλαπλασιάζονται.
Ωστόσο, θα ήταν πολιτικά δύσκολο να δικαιολογηθεί μια τόσο έντονη επεκτατική νομισματική παρόρμηση. Είναι αλήθεια ότι ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της οικονομίας, μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά οι αγορές εταιρικών ομολόγων παραμένουν πολύ κάτω από τις αγορές κρατικού χρέους. Ως εκ τούτου, τυχόν αγορές εταιρικών πράσινων ομολόγων πιθανότατα θα περιορίζονταν τόσο από το μέγεθος των μελλοντικών προγραμμάτων αγοράς όσο και από την αναλογία τους σε σχέση με τη συνολική αγορά εταιρικών και κρατικών ομολόγων, με ελαφρώς υψηλότερες κατανομές στο πλαίσιο προοδευτικών πολιτικών αγοράς που δικαιολογούν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες.


μπανκ.PNG



Παρά τα διαφημιζόμενα οφέλη το κόστος αρχίζει να εμφανίζεται και - τουλάχιστον όταν πρόκειται για τις επόμενες δύο ή τρεις γενιές - θα είναι απολύτως συντριπτικό για τη μεσαία τάξη, επιτρέποντας παράλληλα στο πυρήνα του πλούτου που ελέγχει το 1% να «λεηλατήσει» σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κόσμου.  Πρόκειται για την μεγαλύτερη κλοπή της ιστορίας και καταλαβαίνει κανείς, γιατί ο κάθε δισεκατομμυριούχος είναι τόσο φίλα προσκείμενος στις εκπομπές χαμηλών ρύπων.
Στο ερώτημα "ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά", η Bank of America σε έκθεση της κατέστησε σαφές ότι "σε αντίθεση με ορισμένα επιχειρήματα, οι προσπάθειες ελέγχου της επιδείνωσης του κλίματος είναι πιθανό να βλάψουν τελικά την ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία ».
Η μεσαία τάξη θα χτυπηθεί από την άνοδο των πληθωριστικών assets και τελικά οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρυνθούν

Στο report με τίτλο "Μια καυτή αντίληψη για την κλιματική αλλαγή", ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Ethan Harris εκτιμά ότι: Η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή και τα κλιματικά γεγονότα. Ακόμη και υπό αισιόδοξες υποθέσεις -όπως η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050- οι επιπτώσεις πιθανότατα θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Η έγκαιρη δράση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την αναμονή για αργότερα. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον ακριβή αντίκτυπο δεν αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια: ένα ευρύ φάσμα αποτελεσμάτων σημαίνει περισσότερη, όχι λιγότερο επείγουσα ανάγκη για δράση.

Δράσεις και επιπτώσεις

Ο υπερπληθωρισμός που δείχνει να σιγοντάρει η FED είναι αυτός, που θα οδηγήσει σε μια σπυροειδή άνοδο όπως στην δεακετία του 70 και τελικά θα δώσει την δυνατότητα στις υπερχρεωμένες χώρες να πληθωρίσουν το χρέος τους. Ο μετασχηματισμός από την βρώμικη στην πράσινη οικονομία τελικα θα μειώσει την ανάπτυξη.
Σε αντίθεση με άλλους τεχνολογικούς «αγώνες», ο έλεγχος του κλίματος είναι περισσότερο ένα συνεργατικό «παιχνίδι» παρά ένας ανταγωνισμός. Όταν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα «ανταγωνίζονται» για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, συχνά τείνουν να προκύψουν δύο σημεία σύγκρουσης - ένας αγώνας για μερίδιο αγοράς και ένας αγώνας για γεωπολιτική υπεροχή.
Αντίθετα, οι χώρες που αναπτύσσουν αποτελεσματικές τεχνολογίες ελέγχου του κλίματος έχουν ισχυρό κίνητρο να μοιραστούν τα οφέλη. Εάν «αποθησαυρίσουν» την τεχνολογία, ο αντίκτυπος στο δικό τους κλίμα θα είναι πολύ μικρότερος. Η πρόσφατη άρνηση του Κινέζου Xi Jinping - του μεγαλύτερου ρυπαίνοντα στον κόσμο - να συμμετάσχει με τους συναδέλφους του παγκόσμιους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής COP26 Net Zero στην Ιταλία, αργότερα αυτόν τον μήνα, είναι ένα τεράστιο θέμα που προορίζεται για τις μάζες.
Γιατί αν ο μεγαλύτερος ρυπαίνων του κόσμου ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται να μειώσει πραγματικά τις δικές του εκπομπές CO, τότε οποιοσδήποτε μιλά για «συνεργατικό παιχνίδι» πέφτει έξω.

Σύμφωνα με τον Harris η πρόοδος είναι οδυνηρά αργή καθώς ορισμένες πολιτικές συνεχίζουν να επιδεινώνουν αντί να βοηθούν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι χώρες ξοδεύουν περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως επιδοτώντας κυρίως το πετρέλαιο, αλλά και την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της βοήθειας προς τους φτωχούς και της βοήθειας προς το περιβάλλον.
Υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ δύο στόχων - η βοήθεια των ευάλωτων ατόμων και η μείωση του κόστους των κλιματικών εξελίξεων.
Παράλληλα η κλιματική αλλαγή και οι προσπάθειες ελέγχου φαίνεται ήδη να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Τιμές ενέργειας: Αύξηση λόγω της πράσινης στροφής

Η BofA παραδέχεται ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή και οι πολιτικές στροφής προς το ESG διαδραματίζουν ρόλο στην πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αλλά εκεί, που γίνεται χειρότερο το πράγμα, είναι ότι δεδομένης της ρυθμιστικής προοπτικής και του στιγματισμού που σχετίζεται με τα ορυκτά καύσιμα, οι επενδύσεις σε βρώμικη ενέργεια θα είναι χαμηλές και θα εξαρτώνται από τις υψηλές τιμές.
Εν τω μεταξύ, η πράσινη ενέργεια δεν αυξάνεται αρκετά γρήγορα για να καλύψει το κενό.
Περιέργως, οι αλλαγές στα πρότυπα ανέμου και βροχής φαίνεται να έχουν επηρεάσει την παροχή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αυτοί που προωθούσαν την πολιτική ατζέντα, δεν κατάφεραν να δουν το προφανές, καθώς οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις σχεδιάζουν να σταματήσουν σταδιακά τους κινητήρες καύσης μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Πρέπει να καλύψουν ένα κενό φόρτισης για εκατομμύρια κατοίκους που παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στο δρόμο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης