Σε τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το λεγόμενο δεύτερο κύμα απλοποίησης της αδειοδότησης των νέων έργων ΑΠΕ, στο οποίο θα ενταχθεί ειδική ρύθμιση για την πρώτη φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων αποθήκευσης ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες δυο σχήματα στήριξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που αφορούν την ανάπτυξη συσσωρευτών συνολικής ισχύος 700-750 MW αλλά και το έργο αντλησιοταμίευσης που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW. Πρόκειται για δυο ξεχωριστές κοινοποιήσεις καθώς τα σχήματα στήριξης των δυο τεχνολογιών θα είναι διαφορετικά.
Η κατανομή των κονδυλίων
Σε ότι αφορά τους συσσωρευτές θα προβλέπεται η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας και τα έργα που θα ενταχθούν θα αφορούν όλη τη χώρα ενώ για την ένταξη τους θα προβλέπονται και γεωγραφικά κριτήρια που σχετίζονται με τις ανάγκες αποθήκευσης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας αλλά και το δίκτυο.
Όπως είναι ήδη γνωστό για την επενδυτική ενίσχυση συστημάτων μπαταριών συνολικής ισχύος έως 700 MW θα διατεθούν κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ από το «Ελλάδα 2.0».
Συνολικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων αποθήκευσης, συσσωρευτές και αντλησιοταμίευση, ενώ παράλληλα με την επενδυτική ενίσχυση θα προβλέπεται και λειτουργική ενίσχυση των έργων. Ειδικά για την αντλησιοταμίευση, όπου θα κατευθυνθεί σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων η ανάγκη για παράλληλη λειτουργική και κεφαλαιακή ενίσχυση της επένδυσης από τα κοινοτικά κονδύλια έχει αποτελέσει τμήμα διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τις Βρυξέλλες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κρίση τιμών στη ενέργεια σε συνδυασμό με τη συνεχώς εντεινόμενη στροφή προς τις ΑΠΕ αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας αποθηκευτικών σταθμών οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν αποφασιστικά το ηλεκτρικό σύστημα.
Όφελος 160 εκατ ευρώ τον χρόνο
Σύμφωνα με μελέτες το ετήσιο όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα από την υιοθέτηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ εάν υιοθετηθεί το σενάριο για διείσδυση συστημάτων αποθήκευσης ισχύος 750 έως 1000 MW, ενώ ως ενδεδειγμένο μέγεθος αποθήκευσης θεωρούνται τα 500 έως 1500 MW (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες).
Σε ότι αφορά συνολικότερα το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ αυτό θα στοχεύει στη μείωση του χρόνου των διαδικασιών στα δυο έτη μέσω του περιορισμού μιας σειράς δικαιολογητικών για την απόκτηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και άδειας εγκατάστασης. Επίσης θα προβλέπεται ένα σημείο επαφής των επενδυτών με τις αρμόδιες υπηρεσίες και η πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας.
Για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση και έγκριση του από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και δημόσια διαβούλευση ως εκ τούτου πιθανότητα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
Πρέπει αν σημειωθεί τέλος ότι όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται από την Κομισιόν η έγκριση του νέου σχήματος διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr
Κοινοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες τα δύο σχήματα στήριξης της αποθήκευσης - Τι αναμένεται για την έγκριση
Πρόκειται για δυο ξεχωριστές κοινοποιήσεις λόγω διαφορετικών τεχνολογιών