Εξαιρετικά ευαίσθητο στις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου εμφανίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας στο οποίο η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού κατέγραψε ιστορικό υψηλό την Τρίτη 19/9 και διαμορφώθηκε στα 253,33 ευρώ/MWh για να αποκλιμακωθεί έστω και κατά 10% σήμερα Τετάρτη 20/9 στα 228 ευρώ/MWh, παραμένοντας πάντως σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η εκτίναξη της Τρίτης ήταν αποτέλεσμα του άλματος που σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου τη Δευτέρα 18/9, όταν η ρωσική Gazprom δεν δέσμευσε πρόσθετη χωρητικότητα μεταφοράς αερίου στη σχετική δημοπρασία του Διαχειριστή συστήματος της Ουκρανίας και ουσιαστικά ούτε και στις ανάλογες δημοπρασίες της Πολωνίας (αύξησε οριακά τη χωρητικότητα), πράγμα που εξανέμισε τις όποιες ελπίδες προσωρινά για αύξηση των παραδόσεων αερίου. Η ανησυχία για τις προμήθειες στην Ευρώπη εκτίναξε τη Δευτέρα τη τιμή TTF στις παραδόσεις Νοεμβρίου (συμβόλαια αναφοράς) ως τα 104 ευρώ/MWh.
Έτσι τη Δευτέρα 18/10 τα συμβόλαια για παράδοση τον Νοέμβριο να παρουσιάσουν αύξηση ως και 18% η οποία αντικατοπτρίστηκε στο «ευαίσθητο» ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας. Xθες 19/10 όμως διαπιστώθηκε αποκλιμάκωση καθώς η spot έκλεισε 91,25 ευρώ/ Mwh με υψηλό ημέρας 96,1 και χαμηλό 85,7.
Αντίστοιχα τα futures υποχώρησαν 2,7% ο Δεκέμβριος στα 91,75 δολ και 2,7% ο Ιανουάριος το 2022 στα 91,75 δολάρια.
Oι στόχοι των Ρώσων
Αναλυτές εκτιμούν, ότι τη στάση αυτή της Ρωσίας, ως ένδειξη ότι η Μόσχα δεν βιάζεται να στείλει επιπλέον αέριο στην Ευρώπη, αφήνοντας τις προμήθειες περιορισμένες εν όψει του χειμώνα και καλλιεργώντας την προοπτική ελλείψεων εάν ο καιρός είναι ψυχρότερος από το κανονικό.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου άφησαν να εννοηθεί, ότι θα ήταν δυνατή η αποστολή περισσότερου φυσικού αερίου, πράγμα που βοήθησε στην αποκλιμάκωση της τιμής της προηγούμενης εβδομάδας. Τα λόγια αυτά όμως συνόδευε και μία σημαντική υποσημείωση: Αυτή την περίοδο αναμένεται η έγκριση της Γερμανίας για τους όρους λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2. Πρόκειται για τον αγωγό, που παρακάμπτει την Ουκρανία-καθώς συνδέει απ ευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία και που η υλοποίησή του είχε μπλοκαριστεί στο παρελθόν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ο εν λόγω αγωγός έχει συναντήσει την αντίσταση και πολλών Ευρωπαίων, καθώς κατηγορείται ότι αυξάνει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Παράλληλα όμως μειώνει τα τράνζιτ έσοδα από τη μεταφορά αερίου αρκετών χωρών της κεντρικής Ευρώπης απ’ όπου περνούσε το σύστημα αγωγών, που τροφοδοτούνταν από τον ουκρανικό κλάδο.
Οι ελληνικές εξαρτήσεις
Η Gazprom φέρεται να ζητά από πελάτες της την υπογραφή μακροχρόνιων συμβολαίων, ενώ πολιτική της Ευρώπης είναι τα μικρότερης διάρκειας συμβόλαια με τη Ρωσία και η προμήθεια από εναλλακτικούς προμηθευτές και φορτία υγροποιημένου αερίου, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Πάντως η ελληνική αγορά ενέργειας τροφοδοτείται κυρίως μέσω του αερίου αγωγού και συμβόλαια από την Gazprom που διαθέτουν η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και ο όμιλος Κοπελούζου, ενώ για τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένα δυο φορτία LNG και δυο επιπλέον για τον Νοέμβριο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, απειλώντας για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, με τις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη κατά περίπου 15 %.
Η Ρωσία όμως θέλει οι πρόσθετες πωλήσεις να γίνουν με τους όρους της και βέβαια να λειτουργήσει ανεμπόδιστα ο αγωγός Nord Stream II.
www.worldenergynews.gr
Ελαφρά αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου με στάση αναμονής των κινήσεων Πούτιν - Οι ελληνικές εξαρτήσεις
Οι προθεσμιακές τιμές υποχωρούν αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι τον Απρίλιο του 2022