Το ενεργειακό κόστος αρχίζει να λυγίζει τις επιχειρήσεις
Οι τιμές του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί σε νέα υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες, σφυροκοπώντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους καταναλωτές στην Ευρώπη και την Ασία, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη με την πανδημία του COVID-19.
Η αγορά έχει στρέψει την προσοχή της στο "project" που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιοι ηγέτες, οι οποίοι δέχονται πιέσεις να ολοκληρώσουν τον απογαλακτισμό των οικονομιών τους από ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου COP26 που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου.
Η Ευρώπη, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 35% των προμηθειών φυσικού αερίου, κατέγραψε αύξηση της τιμής φυσικού αερίου πάνω από 350% φέτος.
Ως αποτέλεσμα, μια πλειάδα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που προμηθεύουν φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά και εταιρείες έχουν «λυγίσει». Ο ρυθμιστής ενέργειας της Τσεχίας ζήτησε από τους προμηθευτές να διαβεβαιώσουν ότι θα μπορούν να παρέχουν ενέργεια σε σπίτια και εταιρείες, αφού ένας ακόμη όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της χώρας σταμάτησε την παροχή.
Πιέσεις στην αγορά
Στην Ασία, ο πάροχος ενέργειας Ohm Energy ανακοίνωσε ότι έχει αποχωρήσει από τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Σιγκαπούρη, η τρίτη εταιρεία που το έκανε τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Gazprom δεν άφησε καμία ένδειξη για την κράτηση επιπλέον χωρητικότητας.
Τα αποτελέσματα δημοπρασιών τη Δευτέρα έδειξαν ότι η Gazprom είχε κλείσει περίπου το ένα τρίτο της πρόσθετης χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου που προσφέρθηκε για τον αγωγό Yamal-Europe μέσω Πολωνίας για τον Νοέμβριο και δεν είχε κάνει καμία κράτηση μέσω Ουκρανίας.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε τις πιέσεις ως μόχλευση για να εξασφαλίσει την έγκριση για την εκκίνηση του νεόδμητου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, του οποίου οι άδειες μπορεί να απέχουν ακόμη μήνες. Η Gazprom και το Κρεμλίνο λένε ότι οι συμβατικές δεσμεύσεις τηρούνται και δεν έχουν λάβει αιτήματα για άντληση περισσότερου αερίου.
Έλλειμμα ενέργειας
Η Κίνα, η οποία χρειάζεται άνθρακα για να τροφοδοτήσει περίπου το 60% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντιμετωπίζει έλλειμμα στις προμήθειες και αυξάνει τις τιμές για τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, οδηγώντας σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε εργοστάσια και σπίτια.
Η οικονομία αυξήθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο, ο πιο αργός ρυθμός από το τρίτο τρίμηνο του 2020 και από 7,9% το δεύτερο τρίμηνο. Μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των αποθεμάτων άνθρακα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το Reuters, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η μέση ημερήσια παραγωγή άνθρακα της Κίνας τον Σεπτέμβριο ήταν 11,14 εκατομμύρια τόνοι. Η Κίνα δημοσίευσε στοιχεία για την περασμένη εβδομάδα που έδειχναν ότι η παραγωγή ήταν 11,2 εκατομμύρια τόνοι.
«Η κινεζική κυβέρνηση χάνει τη μάχη για τον έλεγχο των αυξανόμενων τιμών του άνθρακα», δήλωσε ο Alex Whitworth, επικεφαλής της έρευνας ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ασία -Ειρηνικού στη Wood Mackenzie. Η παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει αφήσει όλους τους προμηθευτές ορυκτών καυσίμων να αγωνίζονται να διατηρήσουν τον ρυθμό.
Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν πάνω από 60% φέτος, διαπραγματεύονταν γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς τα μέλη της συμμαχίας παραγωγής πετρελαίου ΟΠΕΚ+ αγωνίζονται να αντλήσουν όσο τους επιτρέπει η τελευταία συμφωνία παραγωγής τους.
www.worldenergynews.gr