Η Κίνα μπορεί να πρέπει να παραμερίσει τα φιλόδοξα σχέδιά της για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της κρίσης ισχύος, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC.
Σύμφωνα με τον Gavin Thompson, βασικό στέλεχος της Wood Mackenzie, «όπως σε όλες τις αγορές, η Κίνα πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ της άμεσης ανάγκης για περισσότερο άνθρακα, αλλά και της δέσμευσής της για ολοένα και πιο φιλόδοξους στόχους απαλλαγής από αυτόν. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη πραγματικότητα είναι ότι η Κίνα και πολλές άλλες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αυξήσουν την κατανάλωση άνθρακα για να καλύψουν τη ζήτηση ενέργειας».
Μάλιστα, η ενεργειακή κρίση ήταν αιτία πολλών και συχνών διακοπών ρεύματος σε 20 επαρχίες σε όλη την Κίνα από τα μέσα Αυγούστου. Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν στη διακοπή της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προμηθειών άνθρακα, αυστηρότερων κυβερνητικών εντολών για μείωση των εκπομπών και μεγαλύτερη ζήτηση από τους κατασκευαστές.
Η ενεργειακή κρίση προκάλεσε διακοπή της παραγωγής σε πολλά εργοστάσια στην Κίνα-και ώθησε τις μεγάλες τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Κίνας
Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι εκπομπές άνθρακα της Κίνας θα αρχίσουν να μειώνονται έως το 2030 και η χώρα θα φτάσει σε ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα εξισορροπήσει τις εκπομπές άνθρακα αφαιρώντας ισοδύναμη ποσότητα από την ατμόσφαιρα.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Κίνα εισήγαγε μια πολιτική «διπλού ελέγχου» που απαιτεί από τις επαρχίες να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας και να μειώσουν την ένταση της ενέργειας. Στα μέσα Αυγούστου, η κινεζική υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού ανακοίνωσε ότι 20 επαρχίες δεν κατάφεραν να επιτύχουν τουλάχιστον έναν από τους δύο στόχους στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Η αυστηρή εφαρμογή αυτών των στόχων θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μεταξύ 1 και 3 ποσοστιαίων μονάδων το δ τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022, υπολόγισε η Barclays Research. Έτσι, οι κινεζικές αρχές είναι πιθανό να χαλαρώσουν τους δύο στόχους φέτος, ανέφεραν οικονομολόγοι της Barclays. «Με τρεις μήνες να απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του διπλού ελέγχου φέτος. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στους στόχους της».
Οι εισαγωγές άνθρακα «θα αυξηθούν σημαντικά»
Η Κίνα, ο κορυφαίος εκπομπός άνθρακα στον κόσμο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο άνθρακας αντιπροσώπευε το 62% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclays. Ακολούθησε η υδροηλεκτρική ενέργεια στο 14%, καθώς και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στο 10%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινεζικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν κορυφαίες κρατικές εταιρείες ενέργειας να εξασφαλίσουν πάση θυσία ενεργειακές προμήθειες για το χειμώνα.
Το ανανεώσιμο «αλλά»
Η αύξηση της χρήσης άνθρακα θα βοηθήσει την Κίνα να αποφύγει μια παρατεταμένη διακοπή ισχύος και μια απότομη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό θα έρθει σε βάρος του στόχου της χώρας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα - τουλάχιστον προσωρινά, δήλωσαν αναλυτές.
Μια τέτοια πράξη εξισορρόπησης θα μπορούσε να είναι «άβολη» για την Κίνα, δήλωσε ο Thompson από τη Wood Mackenzie. Η προώθηση της προσφοράς άνθρακα δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ενέργειας, δεδομένης της ανάγκης να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα μακροπρόθεσμα, δήλωσε η Morgan Stanley. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε η τράπεζα της Wall Street.
«Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχιστούν με σταθερό ρυθμό τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η τράπεζα σε έκθεσή της. «Η πρόσφατη εμφάνιση ελλείψεων θα πρέπει να προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο στις τοπικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τα σχέδιά τους».
www.worldenergynews.gr