Οι αντιδραστήρες θα έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής μεταξύ 6,6GWe και 9,9GWe
Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF υπέβαλε μια μη δεσμευτική προκαταρκτική προσφορά στην πολωνική κυβέρνηση για την κατασκευή τεσσάρων έως έξι πυρηνικών αντιδραστήρων European Pressurized Reactor (EPR) στην Πολωνία.
Οι αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν σε δύο ή τρεις θέσεις και θα έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής μεταξύ 6,6GWe και 9,9GWe.
Η προσφορά της EDF καλύπτει υπηρεσίες μηχανικής, προμηθειών και κατασκευών για τους αντιδραστήρες σύμφωνα με το power-technology.com .
Περιλαμβάνει επίσης άλλες σημαντικές πτυχές όπως η διαμόρφωση των εγκαταστάσεων, το βιομηχανικό σχέδιο, τα σχέδια για την ανάπτυξη της τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού, το εκτιμώμενο κόστος και το χρονοδιάγραμμα.
Σε ανακοίνωσή της, η EDF ανέφερε: «Αυτό το πυρηνικό πρόγραμμα που βασίζεται σε EPR θα φέρει πολλά οφέλη στην πολωνική οικονομία, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια για τουλάχιστον 60 χρόνια και ικανοποιώντας έως και το 40% της τρέχουσας πολωνικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
«Θα συνέβαλε σημαντικά στην πορεία προς το καθαρό μηδέν αποφεύγοντας έως και 55 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως, χάρη σε μια ασφαλή, αξιόπιστη, αποστολή και χωρίς CO2 πηγή ενέργειας».
Θα δημιουργηθούν 25.000 θέσεις εργασίας
Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σχεδόν 25.000 τοπικές θέσεις εργασίας για κάθε δύο EPR κατά τη φάση κατασκευής του έργου, καθώς και αρκετές χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η EDF ανέφερε ότι η προκαταρκτική της προσφορά αποσκοπεί στην επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στο Πολωνικό Πρόγραμμα Πυρηνικής Ενέργειας (PPEJ), το οποίο η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο.
Η Πολωνία σήμερα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος της από μονάδες άνθρακα και ήταν το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που δεν είχε δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, όταν ο στόχος τέθηκε από την ΕΕ το 2019.
Αντιμετωπίζοντας την πίεση από την ΕΕ και με το κόστος των εκπομπών άνθρακα να αυξάνεται, η χώρα εξετάζει επενδύσεις σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών.
Τον Απρίλιο, η EDF υπέβαλε δεσμευτική τεχνο-εμπορική προσφορά για την κατασκευή έξι αντιδραστήρων EPR σε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Μαχαράστρα της Ινδίας.
www.worldenergynews.gr