"Τα σαφή σήματα και η κατεύθυνση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι απαραίτητα. Εάν ο δρόμος μπροστά είναι στρωμένος μόνο με καλές προθέσεις, τότε θα είναι πράγματι μια δύσκολη διαδρομή", πρόσθεσε.
Ο ελεγκτικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι παρουσίασε τις ετήσιες προοπτικές World Energy Outlook στις αρχές του τρέχοντος έτους για να καθοδηγήσει τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από ένα μήνα .
Κάλεσε τη Γλασκώβη, το «πρώτο τεστ της ετοιμότητας των χωρών να υποβάλουν νέες και πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015» να παράσχει «μια ευκαιρία ένα «αδιαμφισβήτητο σήμα» που επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια παγκοσμίως».
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά πολυετίας και η εκτεταμένη έλλειψη ενέργειας έπληξε την Ασία και την Ευρώπη.
Η ζήτηση ορυκτών καυσίμων ανακάμπτει επίσης καθώς οι κυβερνήσεις διευκολύνουν τους περιορισμούς για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19.
Ο IEA προειδοποίησε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια, μαζί με τη βιοενέργεια, πρέπει να αποκτήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στην ανάκαμψη των επενδύσεων σε ενέργεια μετά την πανδημία.
"Είμαστε μάρτυρες μιας μη βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης εδώ", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol στους δημοσιογράφους σε μια εικονική συνέντευξη τύπου την Τετάρτη.
"Βλέπουμε ότι τα ορυκτά καύσιμα αυξάνονται πολύ έντονα και οι τιμές είναι υψηλές".
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα των επενδύσεων σε νέα παραγωγική ισχύ φέτος, σημείωσε ο ΙΕΑ, ωστόσο μια σημαντική άνοδος στη χρήση άνθρακα και πετρελαίου έχει προκαλέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εκπομπών CO2 που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Ο ΙΕΑ είπε ότι μια ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση θα προστατεύσει καλύτερα τους καταναλωτές στο μέλλον, επειδή ένα σοκ στην τιμή των βασικών προϊόντων θα αυξήσει το κόστος για τα νοικοκυριά κατά 30% λιγότερο στο πιο φιλόδοξο σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 (NZE) σε σύγκριση με το πιο συντηρητικό σενάριο.
Ακόμα, το αναγκαίο άλμα για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους προβιομηχανικούς χρόνους παραμένει τεράστιο
Τα ορυκτά καύσιμα άνθρακας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο αποτελούσαν σχεδόν το 80% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού το 2020 και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόλις το 12%. Για να διατηρηθεί αυτή η άνοδος κοντά στους 1,5 βαθμούς, η πρόβλεψη του ΙΕΑ για το NZE προβλέπει ότι τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συρρικνωθούν σε λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο του μείγματος προμήθειας στα μέσα του αιώνα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να φθάσουν λίγο πάνω από τα δύο τρίτα. Εάν ο κόσμος παραμείνει στην τρέχουσα τροχιά του οι θερμοκρασίες θα ανέβουν 2,6 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Ο IEA προβλέπει κορυφή στη ζήτηση πετρελαίου σε όλα τα σενάρια του για πρώτη φορά, στα μέσα της δεκαετίας του 2030.
Διπλασιάζοντας την πιο έντονη προειδοποίηση του οργανισμού για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων που έκανε σε έκθεση του Μαΐου, ο IEA ανέφερε ότι η εικόνα του NZE προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση και άνοδο καυσίμων χαμηλών εκπομπών που καθιστούν περιττά τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το 2021. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα απαιτηθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου στα δύο πιο συντηρητικά σενάρια και έδωσε συμβουλές για τον μετριασμό των κλιματικών επιπτώσεών τους, όπως η μείωση της έκρηξης μεθανίου.
www.worldenergynews.gr