Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Εξετάζει πρόσθετη αποστολή αργού στην Ασία το Νοέμβριο - Το «παρασκήνιο» της επιλογής

Σαουδική Αραβία: Εξετάζει πρόσθετη αποστολή αργού στην Ασία το Νοέμβριο - Το «παρασκήνιο» της επιλογής
Σύμφωνα με τη Rystad Energy, η Ασία θα αλλάξει τις προτεραιότητές της αν παραμείνει μεγάλο το χάσμα μεταξύ LNG και των τιμών του πετρελαίου

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, θα αποστείλει πρόσθετους όγκους αργού σε τουλάχιστον τρία διυλιστήρια στην Ασία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Ειδικότερα, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco θα παραδώσει επίσης τον πλήρη όγκο των συμβάσεων σε τέσσερα άλλα ασιατικά διυλιστήρια, συμπληρώνουν οι πηγές. μάλιστα, μερικοί από τους Ασιάτες αγοραστές ζήτησαν πλήρη ή πρόσθετη προσφορά πέρα ​​από τους συμβατικούς όγκους λόγω των ελκυστικών τιμών για τον Νοέμβριο.

Το δέλεαρ της Σαουδικής Αραβίας

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης (OSP) για τη βασική ασιατική της αγορά για τον Νοέμβριο. Αυτή ήταν μια δεύτερη περικοπή για τις τιμές της Σαουδικής Αραβίας σε δύο συνεχόμενους μήνες, μετά την αύξηση της τιμής που προκάλεσε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να παραμείνει στις μηνιαίες προσθήκες 400.000 βαρελιών συνολικά αντί να αυξήσει την παραγωγή περισσότερο για να καλύψει τις διεθνείς τιμές.

Η μείωση της Σαουδικής Αραβίας εν μέσω της στενής προσφοράς του OPEC+ σήμανε ότι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ήθελε να διατηρήσει τις τιμές του στην ασιατική αγορά ανταγωνιστικές. Το καλοκαίρι, όταν η Saudi Aramco ανέβαζε την τιμή του αργού στην πιο σημαντική αγορά της, οι ασιατικοί διυλιστές άρχισαν να στρέφονται σε φθηνότερη προμήθεια φορτίου από την Αμερική.

Ο νέος δρόμος

Ένας άλλος εξαγωγέας πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και ένα μέλος του ΟΠΕΚ, το Κουβέιτ, πρόκειται επίσης να αποστείλει πρόσθετους όγκους πέραν της συμβατικής προμήθειας, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, δήλωσε στο Energy Intelligence Forum ότι η κρίση φυσικού αερίου αύξησε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ασία εγκαταλείπουν το φυσικό αέριο για χάρη του πετρελαίου, καθώς η Ασία έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην καύση πετρελαίου σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε σύγκριση με την Ευρώπη, όπου ισχύουν νέοι κανονισμοί άνθρακα. «Εάν το χάσμα μεταξύ του LNG και των τιμών του πετρελαίου παραμείνει μεγάλο, η Ασία πρόκειται να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα δύο τρίμηνα», ανέφερε η Rystad Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης