Η καθιέρωση ενός συστήματος που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμου υδρογόνου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού αριθμού των αιολικών πάρκων του Ηνωμένου Βασιλείου που χρειάζονται το 2050 κατά περισσότερο από 75%, διαπίστωσε έρευνά του Energy Networks Association (ENA).
«Ένα σύστημα για όλες τις εποχές» ανέλυσε τις τάσεις παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας και διαπίστωσε ότι το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται από αιολικά πάρκα και αποθηκεύεται σε αχρησιμοποίητα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου «θα μειώσει την ανάγκη για τη συνολική ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των αιολικών πάρκων του Ηνωμένου Βασιλείου από 500-600GW έως το 2050 έως 140-190GW ».
Το «A System For All Seasons» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αιολικά και ηλιακά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν αρκετή εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη, για να παράγουν πράσινο υδρογόνο στην ισοδύναμη δυναμικότητα των 25 πυρηνικών σταθμών Hinkley Point C.
Το αποθηκευμένο υδρογόνο θα παρέχει την ίδια ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για «κάθε άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο να φορτίσει ένα ηλεκτρικό όχημα Tesla Model S περισσότερες από 21 φορές», τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν η ζήτηση ενέργειας είναι υψηλότερη, ανέφερε η μελέτη της ENA. Αυτό θα δημιουργούσε ένα «αποθεματικό καθαρής ενέργειας» που θα αποφεύγει την ανάγκη διαχείρισης περιορισμένων προμηθειών ενέργειας στις διεθνείς αγορές.
Η μετατροπή της πλεονάζουσας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε πράσινο υδρογόνο σημαίνει την αποφυγή της μείωσης της παραγωγής, ενώ παράλληλα καλύπτεται η ενεργειακή ζήτηση. Σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο, θα πρέπει να κατασκευαστούν πρόσθετα αιολικά πάρκα για να καλύψουν τις αιχμές του φθινοπώρου και της αιολικής ενέργειας, αλλά να μείνουν αναξιοποίητα σε άλλες περιόδους του έτους. Με 140-190GW ισχύος αιολικής ενέργειας, θα αποθηκευτούν 115 έως 140 τεραβατώρες πράσινου υδρογόνου, διαπίστωσε η έκθεση.
www.worldenergynews.gr