Διμερείς επαφές με Βουλευτές ευρωμεσογειακών χωρών για τις δασικές πυρκαγιές
Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.) και το Ιταλικό Κοινοβούλιο με 300 συμμετέχοντες. Η Δρ. Αυγερινοπούλου, σε τοποθέτησή της, σημείωσε ότι ο ρόλος των βουλευτών είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης κυρίως μέσω της υιοθέτησης φιλόδοξης νομοθεσίας. Εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η χώρα κινείται προς την κατεύθυνση πλήρους κατάργησης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αύξησης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025. Στόχος είναι, όπως είπε, η δίκαιη μετάβαση προς μία πράσινη, ψηφιακή, βιώσιμη ανάκαμψη. Απηύθυνε επίσης κάλεσμα για παγκόσμια δράση ούτως ώστε η μέση αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό κελσίου, για επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε περιβαλλοντικές υποδομές και πράσινες θέσεις εργασίας και για συνεργασία μεταξύ των χωρών για αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, περιλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών. Έκλεισε, τέλος, προτάσσοντας τη σημασία επιπρόσθετης έμφασης σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία για την απορρόφηση του πλεονάζοντος διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, την προστασία της βιοποικιλότητας και την επίτευξη μίας οικονομίας μηδενικών ρύπων και μηδενικών αποβλήτων έως το 2050.
Οι εργασίες έκλεισαν με ομόφωνη υιοθέτηση κειμένου αποτελεσμάτων, που θα οριστικοποιηθεί στην κοινοβουλευτική συνάντηση της Γλασκώβης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ακρόαση με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.
Διμερείς επαφές με Βουλευτές ευρωμεσογειακών χωρών για τις δασικές πυρκαγιές
Η ελληνική αντιπροσωπεία, στο περιθώριο της διοργάνωσης, συγκάλεσε διμερείς επαφές με βουλευτές ευρωμεσογειακών χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία, Σλοβενία) και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη Μεσόγειο (PAM), για να συζητήσουν το κρίσιμο κοινό ζήτημα των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή και τρόπους σύμπραξης για την αντιμετώπισή του. Ιδιαίτερα θετική και ένθερμη ήταν η ανταπόκριση των Βουλευτών των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων, καθώς αναγνώρισαν το κοινό πρόβλημα και πρόταξαν την ανάγκη ανταλλαγής τεχνολογίας και καλών πρακτικών για την εύρεση λύσεων. Εξήραν δε και την σημασία ανάπτυξης κοινών νομοθετικών δράσεων. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Γαλλικού Κοινοβουλίου, επί παραδείγματι, έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας (working group) για τις πυρκαγιές. Βάσει της καλής αυτής πρακτικής, προτάθηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας των Ευρομεσογειακών κρατών, η οποία να απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους ανά Κοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει δομημένος διάλογος. Κοινή παραδοχή ήταν ότι τα Ευρωμεσογειακά Κοινοβούλια πρέπει να αιτηθούν ενισχυμένη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, λόγω της ιδιαιτερότητας των μεσογειακών δασών και της ευαλωτότητας που παρουσιάζουν.
www.worldenergynews.gr