Ενέργεια

Η Κίνα αυξάνει την παραγωγή άνθρακα καθώς η ενεργειακή κρίση βαθαίνει

Η Κίνα αυξάνει την παραγωγή άνθρακα καθώς η ενεργειακή κρίση βαθαίνει
Περισσότερα από 70 ορυχεία άνθρακα στην Μογγολία θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνους ή 10%,

 

Η Κίνα διέταξε τους ανθρακωρύχους στην Μογγολία να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα καθώς η άνοδος ρεκόρ στο κόστος του φυσικού αερίου αναζωπύρωσε τη ζήτηση για τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να διατηρούν τα εργοστάσια ανοιχτά και τα σπίτια να θερμαίνονται.

Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από τους περιορισμούς του κορωνοϊού αποκάλυψε ανησυχητικά τις χαμηλές προμήθειες φυσικού αερίου αφήνοντας traders, στελέχη της βιομηχανίας και κυβερνήσεις να αγωνίζονται καθώς το βόρειο ημισφαίριο κατευθύνεται προς το χειμώνα.
Η ενεργειακή κρίση, που οδήγησε σε ελλείψεις καυσίμων και διακοπή λειτουργίας σε ορισμένες χώρες, ανέδειξε τη δυσκολία μείωσης της εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από ορυκτά καύσιμα, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στις συνομιλίες τον επόμενο μήνα στη Γλασκώβη.
Στην Κίνα, όπου η παραγωγή άνθρακα είχε περιοριστεί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, οι αξιωματούχοι διέταξαν περισσότερα από 70 ορυχεία άνθρακα στην Εσωτερική Μογγολία να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνους ή 10%, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο αντιμετωπίζει τη χειρότερη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Ανησυχία για τις ρωσικές εξαγωγές

Η ρωσική Gazprom, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Κίνα, ηρέμησε τις ανησυχίες ότι μια πυρκαγιά σε ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση, λέγοντας ότι ήταν σε θέση να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα κανονικά.
Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα μετά την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης διακοπές ρεύματος εξαιτίας της έλλειψης άνθρακα με πάνω από τους μισούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα να έχουν αποθέματα καυσίμου αξίας λιγότερο από τρεις ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία από τον ομοσπονδιακό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, σχεδόν 5% αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι βιομηχανίες αλλάζουν καύσιμα. «Πολλοί καταλύτες βρίσκονται εκεί για να κρατήσουν σφιχτή την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στο χρηματιστήριο OANDA. Αντανακλώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απέκλεισαν την αξιοποίηση των στρατηγικών τους αποθεμάτων πετρελαίου, κάτι που συνήθως κάνει μόνο μετά από σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό, όπως τυφώνες, ή επιδίωξη απαγόρευσης των εξαγωγών πετρελαίου για μείωση του κόστους του αργού, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι είναι ακόμη έτοιμη να προβεί σε τέτοια ενέργεια. "Η DOE παρακολουθεί ενεργά τον παγκόσμιο εφοδιασμό στην αγορά ενέργειας και θα συνεργαστεί με τους συνεργάτες της εταιρείας μας για να καθορίσει εάν και πότε χρειάζονται ενέργειες", δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας.
Οι παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων είναι ένα ακόμη πλήγμα για την οικονομία που προσπαθεία να σταθεί στα πόδια της μετά την πανδημία του και απειλείται από έναν ακριβό χειμώνα για τους καταναλωτές.
Η Κίνα πρόκειται να επιτρέψει στις τιμές ισχύος άνθρακα να κυμανθούν έως και 20% από τα βασικά επίπεδα, αντί για 10-15% προηγουμένως, προκειμένου να αποτραπεί η υψηλή κατανάλωση ενέργειας, ανέφερε την Παρασκευή το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αγορά σε τιμή ρεκόρ

Το Μπαγκλαντές, εν τω μεταξύ, αγόρασε δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για παράδοση τον Οκτώβριο σε τιμές ρεκόρ, ανέφεραν δύο πηγές της βιομηχανίας την Παρασκευή, καθώς τα χαμηλά αποθέματα στην Ευρώπη ενισχύουν τον ανταγωνισμό με την Ασία για προμήθειες.
Το Μπαγκλαντές επανεξετάζει τις μισθώσεις πέντε εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής που πλησιάζουν τη λήξη τους, παρά το σχέδιό του να μετακινηθεί από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας. Ακόμη και πριν ξεσπάσει η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, ο κόσμος ήταν πολύ πίσω στις προσπάθειες αποτροπής της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, με μια ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών να εκτιμά ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα είναι 16% υψηλότερες το 2030 από ό, τι ήταν το 2010 με βάση τις σημερινές δεσμεύσεις των χωρών.
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας πυροδοτούν τις εντάσεις στην Ευρώπη σχετικά με την πράσινη μετάβαση. Οι πιο πλούσιες χώρες θέλουν να συνεχίσουν την πίεση να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα, ενώ οι φτωχότερες, ανησυχώντας για το κόστος για τον καταναλωτή, είναι επιφυλακτικές.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας προειδοποίησε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας, οι οποίοι μόλις αυξήθηκαν, είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά τον Απρίλιο λόγω του υψηλού κόστους χονδρικής που ανάγκασε ορισμένους προμηθευτές να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους. Οι διχασμοί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βαθύνει, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να κατηγορεί τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για την τρέχουσα κρίση και δήλωσε ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία θα παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Οι αναλυτές είπαν ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι ο κύριος μοχλός του ευρωπαϊκού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το αυξανόμενο κόστος των αδειών στην αγορά άνθρακα της ΕΕ συνέβαλε περίπου στο ένα πέμπτο της αύξησης της τιμής της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης