Παροχή επιδομάτων και μείωση φόρων που θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα απευθύνονται στα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να επιδρούν στον τρόπο λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, ρύπων και φυσικού αερίου, είναι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Η «εργαλειοθήκη» θα τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21-22 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο η εισοδηματική ενίσχυση είναι αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προσωρινή και «στοχευμένη» στους οικονομικά ευάλωτους.
Το έγγραφο της Επιτροπής αναφέρει ότι οι εφάπαξ πληρωμές είναι γενικά προτιμότερες επειδή διατηρούν κίνητρα για μείωση της κατανάλωση ενέργειας, ενώ προσθέτει ότι οι «αναβαλλόμενες πληρωμές» λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν δυνατότητα να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα.
Αναστολή πληρωμών φόρων - Κρατική στήριξη στους μικρούς
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Κομισιόν οι φόροι και οι εισφορές, κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύουν το 41% των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και το 30-34% των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου μέτρα αναστολής τους, είναι αποδεκτά, υπό την προϋπόθεση ότι είναι προσωρινά.
Επίσης η Κομισιόν αντιμετωπίζει θετικά την άμεση κρατική υποστήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Σύμφωνα με την πρόταση, τέτοια μέτρα είναι αποδεκτά εφόσον δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και δεν οδηγούν σε κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ.
Η Κομισιόν είναι κατηγορηματική ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να παρέμβουν στη λειτουργία του ETS και στην αγορά του CO2, που ας σημειωθεί, έχει φθάσει στα 60,4 ευρώ ανά τόνο. Πάντως η Κομισιόν σημειώνει ότι τα περισσότερα από τα έσοδα του ETS επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία και ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεση υποστήριξη σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Επιλογή την οποία έχει ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο θα κατευθύνονται κονδύλια από τις δημοπρασίες ρύπων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Κομισιόν τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι χώρες της ΕΕ έλαβαν από τις δημοπρασίες ρύπων, επιπλέον έσοδα ύψους 10,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας, με τη συμμετοχή των εθνικών αρχών ανταγωνισμού και του Οργανισμού της ΕΕ για τη συνεργασία ρυθμιστικών αρχών ενέργειας (ACER).
Ενεργειακή απόδοση - Τελευταίο Καταφύγιο
Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να προωθήσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, προσφέροντας τη δυνατότητα ευκολότερης εναλλαγής προμηθευτών, ενώ σε περίπτωση πτώχευσης των ενεργειακών εταιριών, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα κληθούν να ορίσουν έναν προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου, ο οποίος για την ελληνική αγορά είναι η Elpedison.
Η Επιτροπή προτείνει ακόμη στις χώρες να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης ΑΠΕ, ενώ σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος, συμβάλλοντας στη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών.
Ωστόσο, η Επιτροπή είναι απρόθυμη να ανοίξει ξανά τις οδηγίες της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναθεωρήθηκαν πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Αντιθέτως, προτείνει την έναρξη μιας πρωτοβουλίας για την εμβάθυνση της διασυνοριακής περιφερειακής συνεργασίας στις λιανικές αγορές ενέργειας και την έναρξη μελέτης για τον σχηματισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αποθήκευση φυσικού αερίου - Πράσινη χρηματοδότηση
Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου η Κομισιόν ετοιμάζει εδώ και μήνες ένα σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί το Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό θα επανεξετάσει θέματα σχετικά με την αποθήκευση και την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Σύμφωνα με την «εργαλειοθήκη», το επερχόμενο πακέτο θα επιδιώξει να ενδυναμώσει τους καταναλωτές να επιλέξουν ανανεώσιμα αέρια και χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έναντι ορυκτού αερίου, ως τρόπο μεταφοράς της προσφοράς από τις εισαγωγές τρίτων χωρών σε πιο αποκεντρωμένη και βασισμένη στην ΕΕ παραγωγή.
Η Επιτροπή προβλέπει επίσης έναν νέο κανονισμό για τη δημιουργία νέων διασυνοριακών περιφερειακών ομάδων κινδύνου για το αέριο, εστιάζοντας σε περιοχές με χαμηλή αποθήκευση. Οι ομάδες θα αναλύσουν τους κινδύνους για τα επόμενα 5 χρόνια και θα παράσχουν συμβουλές για τη διαχείριση κινδύνων.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το έγγραφο αναφέρει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει μια «συμπληρωματική» πρόταση της πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ που θα επικεντρώνεται σε τεχνολογίες μετάβασης όπως το φυσικό αέριο, χωρίς περαιτέρω επεξήγηση.
www.worldenergynews.gr
Κομισιόν: Ναι σε αναβαλλόμενες πληρωμές φόρων στους λογαριασμούς - Κρατική στήριξη στους μικρούς, όχι σε αλλαγές στα CO2
Ποιές δυνατότητες δίνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για αντιμετώπιση της κρίσης