Στα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν τα κονδύλια που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό αλλά και από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων, που το 2021 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1 δισ ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της κρίσης στις τιμές της ενέργειας.
Το θέμα συζητήθηκε χθες το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη του με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και με τους Θεσμούς, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσαν αναλυτικά τα μέτρα για την ελάφρυνση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και το επίδομα θέρμανσης.
Στόχος των διαβουλεύσεων των προηγούμενων ημερών ήταν, η εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων για την ενίσχυση τόσο του επιδόματος θέρμανσης όσο και της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι όπως όλα δείχνουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας θα ανακοινώσουν ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος θα αυξηθεί από τα 200 στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από 100 σε 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ακόμα και το συνολικό κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ, μπορεί τελικά να αποδειχθεί ανεπαρκές αν συνεχιστεί το ράλι στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και στις τιμές του φυσικού αερίου.
Διπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα χθες ήταν η μία από τις τρεις χώρες, όπου οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού αυξήθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε για σήμερα στα 218,73 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές, έπεσαν εντυπωσιακά, σε επίπεδα κοντά στα 203 ευρώ/MWh, έναντι άνω των 300 ευρώ/MWh, που διαμορφώνονταν προχθές.
Χαμηλότερα κινήθηκε και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο αναφοράς TTF του ολλανδικού hub, να διαμορφώνεται στο κλείσιμο στα 108,19 ευρώ/MWh, έναντι 116,20 ευρώ/MWh της προηγούμενης ημέρας.
Εν τω μεταξύ το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ για τα επιδόματα ηλεκτρισμού και θέρμανσης, συζητήθηκε χθες διεξοδικά με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. 30-60
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, στόχος είναι να αυξηθεί το ύψος του επιδόματος στα 15 -18 ευρώ ανά μήνα, άρα να διπλασιαστεί στα 60 ευρώ/MWh έναντι των αρχικών 30 για τις πρώτες 300 KWh, από τα 9 ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Το επιπλέον κόστος υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 200 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων.
Εν τω μεταξύ στόχος της κυβέρνησης είναι το ύψος της επιδότησης να αυξηθεί περαιτέρω μέσω επιπλέον εκπτώσεων που θα παρέχουν στους καταναλωτές η ΔΕΗ αλλά και η ΔΕΠΑ, μέσω των θυγατρικών της εταιριών που δραστηριοποιούνται στη λιανική εμπορία φυσικού αερίου (ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας) και ελέγχουν περίπου το 60% της αγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από την ΔΕΠΑ να παράσχει εκπτώσεις στους καταναλωτές φυσικού μέχρι και 25%.Η έκπτωση όπως όλα δείχνουν θα αφορά τόσο τους οικιακούς καταναλωτές, που τροφοδοτούνται από τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, όσο και τους άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, στους οποίους η ΔΕΠΑ μέσω της δραστηριότητάς της στην χονδρική, θα παρέχει εκπτώσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να μετακυλίονται
Ανεβάζει στο 35- 42% τις εκτπώσεις η ΔΕΗ
Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει ότι πέραν της έκπτωσης του 30% που παρέχει στις χρεώσεις ενέργειας των καταναλωτών της κυμαινόμενα τιμολόγια, θα παρέχει επιπλέον μείωση αντίστοιχη με την κρατική επιδότηση για τις καταναλώσεις από 300-600 KWh, δηλαδή 9 ευρώ το μήνα. Έτσι η συνολική έκπτωση για την οποία έχει ήδη δεσμευθεί η ΔΕΗ θα κυμαίνεται από 35-42%. Ωστόσο μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα η ΔΕΗ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει αυξάνοντας περαιτέρω την έκπτωση που παρέχει στους καταναλωτές.
Η επιδότηση στο ηλεκτρικό, έρχεται να προστεθεί στην προαναγγελθείσα από το οικονομικό επιτελείο επιδότηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και στη δραστική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αυξήθηκε ήδη κατά 20% (στα 100 εκατ. ευρώ), ενώ έπεται και συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.
Στην έγκριση των θεσμών η αύξηση 20- 30% των εισοδηματικών κριτηρίων
Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς βρέθηκε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 20% - 30% σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη η οποία εφόσον «κλειδώσει» θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδηματικού ορίου από τα 12.000 ευρώ στα 15.000-16.000 ευρώ για άγαμους, στα 24.000-26.000 ευρώ για ζευγάρια και στα 26.000-28.000 ευρώ (από 22.000 ευρώ) για μονογονεϊκές οικογένειες.
Αύξηση σχεδιάζεται και για την προσαύξηση τέκνων από τα 2.000 στα 3.000 ή 4.000 ευρώ.
Πάντως, οι μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων- εάν επιδεινωθούν τα προβλήματα- που εισηγούνται ορισμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν φαίνεται να προχωρούν, όπως άφησε να εννοηθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε χθεσινές δηλώσεις του.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε σήμερα σε κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να διπλασιάσει την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος χαμηλής τάσης, εξαιτίας της κλιμάκωσης της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να προστατεύσει όλα τα νοικοκυριά. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «το ενδεχόμενο ο χειμώνας που έρχεται να είναι βαρύς εντείνει την ανησυχία και κατ’ επέκταση την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης».
Για την προστασία της κοινωνικής συνοχής, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους σε 60 ευρώ/MWh, με αντίστοιχη αύξηση της μηνιαίας επιδότησης για ένα μέσο νοικοκυριό σε 18 ευρώ τον μήνα από 9 ευρώ. Για τον λόγο αυτόν, τα κεφάλαια στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αυξηθούν από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά στα 400 εκατ. ευρώ.
Με τον διπλασιασμό της επιδότησης θα απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των ανατιμήσεων στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα περιοριστεί στο ελάχιστο και συγκεκριμένα σε 2 με 3 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό.
Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι το ύψος της επιδότησης θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Πρόσθεσε ότι ειδικά για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 80 ευρώ/MWh, δηλαδή σε 24 ευρώ τον μήνα και ως εκ τούτου δεν θα δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στα νοικοκυριά, ενώ ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου με έκπτωση και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να τις περάσουν αυτούσια στους καταναλωτές.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε δημιουργείται ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: σε αυτήν την πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια ενεργειακή κρίση δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό και κανέναν Έλληνα απροστάτευτο».
www.worldenergynews.gr