Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει έλλειψη προμήθειας που θυμίζει τον χειμώνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στην Κίνα, τα εργοστάσια κλείνουν λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και οι προοπτικές είναι ζοφερές, αναμεταδίδει το Oilprice.
Όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται όλο και πιο γρήγορα τον περασμένο μήνα καθώς η ήπειρος προετοιμάστηκε για το χειμώνα και διαπίστωσε ότι δεν ήταν η μόνη, το αέριο έγινε ξαφνικά σημαντικό. Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρισμού και αερίου έχουν εκτοξευθεί φέτος καθώς οι περιορισμένες προμήθειες αερίου έρχονται σε σύγκρουση με την ισχυρή ζήτηση στις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία της COVID-19.
Ο αγώνας της Ευρώπης
Εδώ και χρόνια η Ευρώπη αποσύρει εργοστάσια άνθρακα και κατασκευάζει ηλιακά και αιολικά πάρκα καθώς προσπαθούσε να γίνει η πιο πράσινη ήπειρος στη γη και να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση με την προϋπόθεση ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη επειδή οδηγούν σε δυσμενείς κλιματικές αλλαγές.
Η τάση αυτή συνδυάστηκε με την πτώση των επενδύσεων στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αυτό είχε μόνο νόημα. Τώρα, η ΕΕ έλαβε το πρώτο νομοσχέδιο για τη γιορτή χαμηλών εκπομπών άνθρακα. «Θα μπορούσε να γίνει πολύ άσχημο αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα για να προσπαθήσουμε να γεμίσουμε κάθε εκατοστό αποθήκευσης» δήλωσε ο Marco Alvera, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενεργειακών υποδομών Snam, στο Bloomberg τον περασμένο μήνα. «Μπορείς να ζήσεις μια εβδομάδα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς φυσικό αέριο».
Τα δείγματα της τωρινής ενεργειακής κρίσης
Η ενεργειακή κρίση έχει δείξει με ορισμένους τρόπους ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια δεν λειτουργούν ισοδύναμα με τον άνθρακα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, καθώς εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι ΕΕ, Κίνα και ΗΠΑ έσπευσαν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με τις ΑΠΕ και στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το Oilprice, «πληρώνουμε ακριβά τη βιαστική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Bloomberg o Daniel Yergin, η τρέχουσα κρίση είναι ένα σαφές μήνυμα της περιπλοκότητας που συνοδεύει την ενεργειακή μετάβαση. Από την άλλη πλευρά, ο Fatih Birol του ΙΕΑ τόνισε ότι είναι «ανακριβές και άδικο να εξηγηθούν αυτές οι υψηλές τιμές ενέργειας ως αποτέλεσμα των πολιτικών μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, επαναλαμβάνοντας την άποψη που συμμερίζονται όλες οι πράσινες κυβερνήσεις.
www.worldenergynews.gr