Σε πλήρη αναδιάρθρωση του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, ΕΛΑΠΕ προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή την εκρηκτική άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και ενόψει της ενεργειακής μετάβασης, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει επιπλέον κόστος στον ηλεκτρισμό της τάξης των 5 δις ευρώ έως το 2030.
Ο νέος ΕΛΑΠΕ που θα συνεχίσει να ελέγχεται από τον ΔΑΠΕΕΠ, θα λειτουργεί ως ένας μηχανισμός που θα διαθέτει τα πλεονάσματα του για την στήριξη των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τον έλεγχο του οποίου επίσης θα έχει ο ΔΑΠΕΕΠ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκρηκτική άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού έχει ως αποτέλεσμα η παραγωγή από ΑΠΕ να μην χρειάζεται οικονομική ενίσχυση από τον ΕΛΑΠΕ για να καλυφθούν οι συμφωνημένες ταρίφες. Ως εκ τούτου ο λογαριασμός έχει καταστεί πλεονασματικός κατά 130-150 εκατ ευρώ πέραν των 70 εκατ ευρώ, που είναι το υποχρεωτικό μαξιλάρι που πρέπει να τηρείται.
Πως θα αναδιαρθρωθεί ο λογαριασμός - Νέος Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης
Με άλλα λόγια από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ μπορούν να αντληθούν σημαντικά κονδύλια, τα οποία θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να αυξηθεί η επιδότηση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση και οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσθεώρητες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Πρόκειται έτσι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του λογαριασμού μελετάται επίσης να αυξηθεί στα 130 εκατ. ευρώ το υποχρεωτικό μαξιλάρι, που τηρεί ο ΕΛΑΠΕ και το οποίο σήμερα είναι 70 εκατ ευρώ. Το ποσό των 130 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στις πληρωμές ενός μήνα, ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλεια για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ, ανεξαρτήτως του πως θα διαμορφώνονται οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.
Στον Ταμείο το 40% των δημοπρασιών ρύπων
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρης αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ, μια πρόταση που μελετά εδώ και μήνες ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, όπως φαίνεται συνεπάγεται και αλλαγή της κατανομής των κονδυλίων από τις δημοπρασίες ρύπων. Όπως είναι γνωστό με βάση την υφιστάμενη υπουργική απόφαση το 60% των κονδυλίων από τις δημοπρασίες ρύπων κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ, ενώ το υπόλοιπο 40% κατανέμεται στη βιομηχανία για την αντιστάθμιση ρύπων, αλλά και σε μια σειρά άλλα ταμεία όπως το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης κλπ. Όπως όλα δείχνουν τα μικρότερα ποσά θα συγκεντρωθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα επιδότησης των καταναλωτών.
Προβληματισμός για τις εταιρίες
Προβληματισμός υπάρχει και για τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης για τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά τις μη καθετοποιημένες, αρκετές από τις οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και μεγάλο έλλειμμα ρευστότητας. Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες στην χονδρεμπορική αγορά. Μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν ήδη δηλώσει στη ΡΑΕ ότι προτίθενται να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου για να επιβιώσουν. Όμως όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για διατήρηση των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος ενώ τα futures του φυσικού αερίου δείχνουν ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν και πέραν του 2022.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ένα ακόμη ζήτημα που προβληματίζει, είναι το μέλλον των εταιριών προμήθειας ρεύματος, καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, η ενεργειακή μετάβαση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται οργάνωση και προετοιμασία.
www.worldenergynews.gr