Έκκληση της CEO της Macquarie: Οι κυβερνήσεις να αγκαλιάσουν τις ΑΠΕ και να ενθαρρύνουν την επέκτασή τους

Έκκληση της CEO της Macquarie: Οι κυβερνήσεις να αγκαλιάσουν τις ΑΠΕ και να ενθαρρύνουν την επέκτασή τους
Ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να επιταχυνθεί από περίπου 250 GW ετησίως σήμερα, σε περισσότερα από 1 TWh έως το 2030, ανέφερε μεταξύ άλλων το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Macquarie, Shemara Wikramanayake κάλεσε τις κυβερνήσεις να τετραπλασιάσουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και προειδοποιεί ότι το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της κλιματικής αλλαγής γίνεται αισθητό μια δεκαετία νωρίτερα από ό, τι φοβόταν.

Εγκαινιάζοντας το διήμερο συνέδριο του Macquarie's Green Investment Group για το κλίμα, η κα Wikramanayake είπε ότι η κλίμακα και ο ρυθμός της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί για να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν οι παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα.

Στο επίκεντρο οι ΑΠΕ

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Τα καλά νέα είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον η φθηνότερη μορφή νέας γενιάς σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου και το ενδιαφέρον των επενδυτών ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά έργων. Έτσι, τα οικονομικά είναι με το μέρος μας», είπε η κα Wikramanayake.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να επιταχυνθεί από περίπου 250 GW ετησίως σήμερα, σε περισσότερα από 1 TWh έως το 2030» πρόσθεσε. Χωρίς να αναφέρει άμεσα την Αυστραλία, η κ. Wikramanayake είπε ότι οι κυβερνήσεις που θέτουν σαφείς στόχους μηδενικών εκπομπών και σχέδια απορρόφησης άνθρακα μπορούν να κατευθύνουν «τεράστιες δεξαμενές κεφαλαίου» προς αιολικά και ηλιακά έργα.


Η κα Wikramanayake περιέγραψε πέντε σημαντικές προκλήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τη χρήση άνθρακα της γεωργίας, της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της προστασίας των κρίσιμων υποδομών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η αμφισβήτηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πράσινα διαπιστευτήρια της Macquarie τέθηκαν υπό αμφισβήτηση φέτος λόγω των εκτεταμένων επενδύσεών της στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η κα Wikramanayake είπε ότι ήταν απαραίτητο η επενδυτική κοινότητα να παραμείνει σε βιομηχανίες με έντονη εκπομπή για να ενθαρρύνει τις καθαρές μεταβάσεις και να διασφαλίσει ότι οι θέσεις εργασίας προστατεύονται.

«Όσον αφορά τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, εργαζόμαστε με πελάτες στον τομέα της ενέργειας για να προωθήσουμε τη χρηματοδότηση νέων έργων», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης