Η Ιαπωνία στοχεύει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο και στην επανεκκίνηση πυρηνικών σταθμών, των οποίων η ασφάλεια έχει επιβεβαιωθεί, δήλωσε ο νέος υπουργός βιομηχανίας για να επιτύχει τον στόχο του 2030 για μείωση 46% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) από τα επίπεδα του 2013, αναμεταδίδει το Reuters.
Η Ιαπωνία, η οποία έχει δεσμευτεί για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, σχεδόν διπλασίασε τον Απρίλιο τον στόχο της για περικοπές εκπομπών στο 46% έως το 2030, ως απάντηση στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων δικών της επιχειρήσεων.
Οι στόχοι της Ιαπωνίας
«Θα ήθελα να προωθήσω τη μέγιστη υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την πλήρη εξοικονόμηση ενέργειας και την επανεκκίνηση πυρηνικών σταθμών με την υψηλότερη προτεραιότητα στην ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός, Koichi Hagiuda, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου.
Ζήτησε μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050, καθώς και τον ενισχυμένο στόχο για το 2030, προσθέτοντας ότι το υπουργείο είχε ως στόχο να κερδίσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για ένα νέο βασικό ενεργειακό σχέδιο πριν από την έναρξη μιας βασικής διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στις 31 Οκτωβρίου.
Το ενεργειακό focus του υπουργείου
Το υπουργείο βιομηχανίας θα συνεχίσει την προώθηση της πολιτικής για τον κύκλο πυρηνικών καυσίμων σύμφωνα με τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει τα ραδιενεργά απόβλητα υψηλού επιπέδου και να τα κάνει λιγότερο επικίνδυνα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι τον Απρίλιο, η Ιαπωνία αποφάσισε να απελευθερώσει στη θάλασσα περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μια κίνηση που η Κίνα χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη», ενώ η Νότια Κορέα διαμαρτυρήθηκε στον Ιάπωνα πρέσβη στη Σεούλ.
www.worldenergynews.gr