Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από ξένες χώρες καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με το CNBC.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει το υψηλότερο ενεργειακό κόστος τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας τις κυβερνήσεις σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία να λάβουν δραστικές μέτρα για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο στους καταναλωτές.
Η τιμή του φυσικού αερίου για τον προηγούμενο μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε σχεδόν 400% από την αρχή του έτους. Οι εμπειρογνώμονες στον κλάδο της ενέργειας προβλέπουν περαιτέρω άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν το ζήτημα μαζί για πρώτη φορά σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο. «Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από τις προμήθειες που προέρχονται από ξένες χώρες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire χθες (4/10) στους δημοσιογράφους.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το 2020, η Μόσχα αντιπροσώπευε το 43,4% του αποθέματος φυσικού αερίου της ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία με 20%.
Τα δεδομένα της Ρωσίας
Η Ρωσία είναι πιθανό να παράσχει περαιτέρω φυσικό αέριο στο μπλοκ αφού η Gazprom ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας άρχισε να γεμίζει τον αγωγό με φυσικό αέριο για δοκιμές. Η Gazprom περιμένει έγκριση από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές για να προχωρήσει τη διαδικασία.
«Είναι ζωτικής σημασίας να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό και να μειώσουμε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο Le Maire σε επιστολή του την περασμένη εβδομάδα. Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ εξαρτάται υπερβολικά από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρώπης Paolo Gentiloni είπε ότι αυτό το ζήτημα θα τεθεί σε συζητήσεις «σίγουρα».
Το γαλλικό μοντέλο
Σύμφωνα με τον Le Maire, η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει τον γαλλικό τρόπο, όπου η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. «Χάρη στο γαλλικό μοντέλο έχουμε περισσότερη ανεξαρτησία», είπε, «και αυτό είναι το κλειδί: να είμαστε ανεξάρτητοι».
Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση εντός του μπλοκ των 27 μελών σχετικά με το εάν η πυρηνική ενέργεια πρέπει να θεωρείται καθαρή πηγή ενέργειας. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα εκτροχιάσουν τις πράσινες φιλοδοξίες της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι καταναλωτές είναι πιθανό να πληρώσουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας στο μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την υποστήριξή τους για μια ταχεία μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
Ο Gentiloni πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να συντονίσει τις ενέργειές της σε αυτόν τον τομέα, αλλά ότι τα μέτρα δεν μπορούν να έρθουν σε αντίθεση με τα κλιματικά της σχέδια. Η ΕΕ εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030 και για να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
www.worldenergynews.gr